Promjena mišljenja

Ustavne promjene po receptu laburista: SDP ipak prihvaća Lesarov prijedlog?

Dražen Ciglenečki

Ako laburisti konačno prelome i daju podršku promjeni Ustava, onda je dvotrećinska većina za to potrebna osigurana. No, SDP-ovci se pribojavaju da bi sedmero zastupnika HDSSB-a moglo uskratiti potporu



ZAGREB » SDP je dosad inzistirao da se Ustav može mijenjati samo u skladu s njihovim prijedlogom o ukidanju zastare za sva teška ubojstva. No, jučer smo doznali da u SDP-u i Vladi razmatraju mogućnost prihvaćanja inicijative Hrvatskih laburista da se u Ustavu, ali i zakonima bolje uredi problematika vezana uz referendum.


   – Nismo neskloni tome, ali pitanje je što bi u tom slučaju rekli zastupnici HDSSB-a. Ne znamo bi li oni tada odustali od potpore ustavnim promjenama, rekao nam je jedan dužnosnik SDP-a. Hrvatski laburisti smatraju da bi se u Ustavu broj potpisa potrebnih za iniciranje referenduma morao smanjiti na 200 tisuća, a da se izmijene i neke odredbe Ustavnog zakona o Ustavnom sudu i Zakonu o referendumu. Ustavni sud bi tako, rekao nam je predsjednik stranke Dragutin Lesar, trebao dobiti ovlast da odmah u startu ocjenjuje ustavnost prijedloga za raspisivanje referenduma, a ne kao što je sada da to može činiti tek nakon što su prikupljeni potpisi. Nadalje, laburisti predlažu da se zakonski propišu strožiji uvjeti za prikupljanje potpisa, možda da se to, po uzoru na Sloveniju, premjesti u prostorije državnih i lokalnih institucija. Ali, Lesar sve to ipak ne postavlja kao uvjet da šestero zastupnika Hrvatskih laburista glasuje za ukidanje ustavne zastare za teška ubojstva.


   Ako laburisti konačno prelome i daju podršku promjeni Ustava, onda je dvotrećinska većina za to potrebna osigurana. No, SDP-ovci se pribojavaju da bi sedmero zastupnika HDSSB-a moglo uskratiti potporu ako bi samo popustili Lesaru i unijeli u Ustav ono što laburisti predlažu. I slavonski regionalci imaju neke svoje prijedloge.




   – Što se tiče referenduma, mi apsolutno nemamo ništa protiv. Ali, ne bi bilo pošteno da Vlada pristane na Lesarove zahtjeve, a od nas da samo traže glasove. Mi želimo ozbiljno otvaranje rasprave o regionalizaciji Hrvatske. Ne znači da se već sada u Ustav mora unijeti da se Hrvatska sastoji od četiri ili pet regija, ali želimo da se sasluša i razmotri naše prijedloge. Mislim da je to minimum političke korektnosti, kazao nam je predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić.


   I on očekuje međustranački razgovor o ustavnim promjenama. Izgleda da bi do takvog sastanka moglo doći i to vrlo skoro. Unutar parlamentarne većine postoji ideja o okupljanju svih stranaka i zastupnika koji su dosad najavili da će podržati promjenu Ustava, kao i onih koji se još kolebaju. Iz toga bi bio isključen HDZ koji je isprva, doduše, izražavao sklonost ukidanje zastare za politička ubojstva, ali su kasnije počeli isticati zahtjeve koji daleko premašuju spremnost SDP-a za kompromis. Međutim, ako Milanović i SDP uspiju okupiti široku koaliciju za promjenu Ustava, koja bi uključivala i HDSSB i laburiste, onda glasovi HDZ-a uopće ne bi bili važni.


   – Pričekat ćemo još dan, dva, a zatim povući potez, rekao nam je jedan dužnosnik Kukuriku koalicije.