Poljska brošura za ophođenje s navijačima

Upute poljskim domaćinima za Euro: Hrvate gledajte u oči i ne činite nagle pokrete

Ladislav Tomičić

U poljskoj brošuri o ophođenju s inozemnim gostima, za Hrvate se još navodi da niti njihov »nacionalni ponos nipošto ne treba uzeti kao predmet šale« 



ZAGREB »U komunikaciji s Hrvatima stanovnici Poznana nizašto na svijetu ne bi trebali spominjati bivšu Jugoslaviju, odnosno Hrvatima reći da dolaze iz bivše Jugoslavije. Također, njihov nacionalni ponos nipošto nemojte uzeti kao predmet šale, a kad s Hrvatima razgovarate najbitnije je da im gledate u oči i da pritom budete mirni«. Navedeni savjeti dio su gradiva koje stanovnici Poznana uče na Euro-akademiji, koja za cilj ima pripremiti stanovnike ovog poljskog grada za dolazak Talijana, Iraca i Hrvata, gostiju čije nogometne reprezentacije će tamo igrati utakmice Europskog prvenstva. 


Treninzi za volontere


Spomenuta Euro-akademija sastoji se od serije treninga za volontere i zaposlenike kompanija i institucija koje će dolaziti u kontakt sa gostima koji stižu navijati za svoje reprezentacije. 


 – Svi će navijači koji dolaze na Europsko prvenstvo u Poljsku imati poseban tretman. Već od samog dolaska na poljske granice, provjere će biti stroge kako bi se onemogućio dolazak eventualnih nasilničkih skupina ili navijača koji su već zavedeni u policijskim dosjeima, istaknuo je za naš list veleposlanik Poljske u Rijeci Wieslaw Tarka.  – Poljska i Hrvatska nemaju nikakvih neriješenih pitanja, Hrvatska u Poljskoj zbog čitavog niza elemenata uživa simpatije tako da će hrvatski navijači istina imati poseban ali – pozitivan tretman. Službena stranica Poznana ima i verziju na hrvatskom jeziku, postoji i blog na hrvatskom tako da ne morate brinuti – hrvatske navijače Poljska dočekuje s veseljem i željom da im kod nas bude čim je moguće ljepše, istaknuo je Tarka. (E. P.)





– Euro je jedan od tri najveća sportska mitinga na svijetu i očekujemo puno gostiju. Počesto se ispostavi da o njima znamo vrlo malo. Ovo je prilika da naučimo više, kaže za poznansku Gazetu Monika Jakubiak, prva dama Euro-akademije. Stanovnici Poznana dobit će i brošure sa savjetima o ophođenju s inozemnim gostima te se hrvatski navijači ne trebaju čuditi ako ih stanovnici tog poljskog grada pri kontaktu budu netremice gledali u oči, stojeći pritom u stavu mirno. 


Za Irce, poučavaju Poljaci, vrijedi slično kao i za Hrvate: Nemojte im spominjati Englesku niti praviti bilo kakve usporedbe Iraca i Engleza. 


– Žene sa zelenog otoka ne vole kad im ljubite ruku u znak dobrodošlice. Irci će znati cijeniti srdačnost i dobrodošlicu, a ako volite njihovo pivo ili glazbu – nije na odmet da im to spomenete, poučavaju na Euro-akademiji. 


Upute o Talijanima


Govoreći o Talijanima, Poljaci kažu da gosti iz ove zemlje ne trpe da ih se požuruje, a poljski konobari ne bi smjeli biti iziritirani ukoliko ih Talijani budu pozivali puckajući prstima. U Italiji je to navodno običaj, navodi se u priručnicima za ugostitelje i druge domaćine u Poznanu. 


– Treninzima na Euro-akademiji pokušat ćemo pokriti sve situacije u koje bi volonteri, ugostitelji, vozači i drugi mogli doći u ophođenju s gostima, kaže za poznansku Gazetu jedna od trenerica – Kamila Kowenzowska. 


Poljaci ističu kako žele razbiti predrasudu o »hladnim ljudima sa sjevera« te pokazati gostoljubivost i srdačnost kao odlike svoje zemlje. Gostima koji im stižu i lipnju žele se predstaviti kao otvoreni domaćini i korisni na svakom koraku.