Uprava Uljanika reagirala na Bulićeve izjave o restrukturiranju kao igrokazu

Hina

Članovi Uprave brodogradilišta Uljanik ocijenili su u petak da izjave predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije o restrukturiranju kao igrokazu koji vodi napuštanju brodogradnje u Puli, pokazuju da tome sindikatu interes brodogradnje i brodograditelja nije najvažniji. Kada netko poput predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruna Bulića proces restrukturiranja Uljanika – koji jedini može osigurati opstanak brodogradnje i brodograđevnog znanja u Puli te dijelu radnika, kao i do sada, osigurati prihvatljiv model dobnog umirovljenja uz otpremnine – nazove igrokazom Uprave i drugih većinskih i odgovornih sindikata, njemu interes brodogradnje i brodograditelja nije na prvome mjestu, priopćili su u ime Uprave njezini članovi Marinko Brgić i Veljko Grbac.

»Unatoč javno potvrđenim stavovima Uprave Uljanika d.d. da brodogradnja ostaje i u Rijeci i u Puli, politikantske izjave predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije o preseljenju Uljanika nije vrijedno niti komentirati,« poručuju i ističu kako je »najvažnija postavka sa svih dosadašnjih sastanaka, na kojima je bio i predstavnik ovog sindikata, bila potvrda da brodograđevna djelatnost u smanjenom obimu ostaje u Puli i naravno u Rijeci«.


Napominjući kako je za sindikate najvažnija tema svih sastanaka bila mogući višak radnika s obzirom na realno smanjenje kapaciteta, podsjećaju da je Uprava Uljanika d.d. »jasno naglasila da se smanjenje broja radnika neće dogoditi dok se ne završi postojeći proizvodni program.» Ključna smanjenja nakon toga bit će u broju kooperacije i administracije, a »eventualni višak proizvodnih radnika kao i do sada planira se rješavati na temelju dobnih odlazaka u prijevremenu mirovinu,« poručuju.»Kvalificirani brodograđevni radnici i kvalitetna inženjerska nadgradnja i nadalje će biti okosnica potrebna za gradnju manjeg broja visokosofisticiranih plovila odnosno jaružala, polagača kabela i kruzera,« stoji u priopćenju. Uprava Uljanika ima dvojicu članova i predsjednika.Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u petak je u Puli rekao kako taj sindikat ne sudjeluje »u igrokazu« oko programa restrukturiranja pulskog ‘Uljanika’ i ulaska strateškog partnera jer je to zapravo početak procesa preseljenja ‘Uljanika’ na drugu lokaciju.