Upaljen alarm

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije: Zagađeni zrak godišnje ubija šest milijuna ljudi

Gabrijela Galić

Glavni izvori finih čestica su motorna vozila, TE, loženje drva i ugljena u individualnim ložištima, šumski požari... / Foto REUTERS

Glavni izvori finih čestica su motorna vozila, TE, loženje drva i ugljena u individualnim ložištima, šumski požari... / Foto REUTERS

U Hrvatskoj su prema podacima WHO-a 2012. godine zabilježena 2.842 smrtna slučaja povezana s onečišćenjem ili 66 smrtnih slučajeva na svakih 100 tisuća stanovnika. Najgora situacija je u Ukrajini



ZAGREB Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nedavno interaktivnu mapu zagađenja zraka pritom potvrdivši kako 92 posto stanovnika Zemlje udiše onečišćeni zrak, odnosno zrak loše kvalitete. Stoga ta organizacija poziva na hitne akcije protiv zagađenja ističući kako je oko tri milijuna smrtnih slučajeva godišnje povezano s vanjskim onečišćenjem zraka, no i unutarnje onečišćenje može biti jednako smrtonosno. Naime, prema zadnjim dostupnim podacima, u 2012. godini je oko šest milijuna smrtnih slučajeva bilo povezano s onečišćenjem zraka. Iz toga proizlazi da je 11,6 posto svih smrtnih slučajeva na svijetu na neki način povezano s udisanjem zraka loše kvalitete.


Staklenički plinovi


Gotovo 90 posto smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem zraka događa se u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom, ističe WHO navodeći kako su najteže pogođena područja Kine, Malezije i Vijetnama. Problem je akutniji u gradovima, ali podaci WHO-a ukazuju i kako je zrak u ruralnim područjima daleko lošiji no što se to obično misli. WHO poziva vlade da smanje broj vozila na cestama, poboljšaju način zbrinjavanja smeća te da se angažiraju na obnovljivim izvorima energije i smanjenju stakleničkih plinova.


Istraživanje pokazuje i kako, uz iznimku nekih područja obiju Amerika, u svim ostalim područjima svijeta manje od 20 posto populacije živi u mjestima gdje kvaliteta zraka odgovara normama WHO-a. Ističe se i kako za onečišćenje zraka nije odgovorna samo ljudska aktivnost, već i pješčane oluje, osobito u područjima smještenim blizu pustinja.




Prvi put WHO je objavio podatke o smrtima vezanim uz onečišćenje zraka po zemljama. Oni otkrivaju da je najgora situacija u Kini, Indiji i Rusiji. Naime, od zagađenog zraka u Kini je 2012. godine umrlo više od milijun stanovnika, u Indiji najmanje 600 tisuća, a Rusiji 140 tisuća stanovnika. U Hrvatskoj je prema podacima WHO-a te godine bilo 2.842 smrtnih slučajeva povezana s onečišćenjem ili 66 smrtnih slučajeva na svakih 100 tisuća stanovnika.


Lebdeće čestice


Kada se rangiraju zemlje po broju smrti povezanih s onečišćenjem zraka na svakih 100 tisuća stanovnika, u Europi je vodeći istok kao i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza u kojima je još uvijek raširena teška industrija. Najteže je stanje u Ukrajini koja bilježi 120 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a nakon nje slijede Bugarska, Bjelorusija, Rusija te Bosna i Hercegovina. Kina, pak, u ovoj usporedbi pada na 10 poziciju sa 76 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.


WHO upozorava kako je najopasnije zagađenje lebdećim česticama, odnosno smjesom čvrstih tvari i kapljica. Lebdeće čestice pojavljuju se u širokom rasponu veličina. One manje od 10 mikrometara u promjeru – manje od širine jedne dlake ljudske kose – mogu se probiti u pluća i uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe. Najsitnije čestice promjera 2,5 mikrometra, mogu se detektirati samo elektroničkim mikroskopom. Glavni izvori finih čestica su motorna vozila, termoelektrane, loženje drva i ugljena u individualnim ložištima, šumski požari, spaljivanje poljoprivrednih površina, neki industrijski procesi i svi ostali procesi sagorijevanja.