Podaci o hrvatskoj prodaji oružja u UN-ovim dokumentima

Unosan tranzit: Hrvatska lani u Siriju preko Jordana izvezla 230 tona naoružanja

Danko Radaljac

Kako Jordan nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma, jer su već moderno opremljeni, zaključak je kako se radilo o tranzitu vojne opreme do sirijskih pobunjenika. Hrvatska je oružje Jordancima naplatila 6.499.832 USD



ZAGREB Ako laže koza, ne laže rog. Koliko god hrvatske institucije pokušale demantirati da je hrvatsko oružje završilo u Siriji, podaci o trgovinskoj razmjeni u prosincu 2012. godine pokazuju da je u Jordanu iz skladišta Oružanih snaga završilo više od 200 tona naoružanja i municije.


Kako Jordan zbilja nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma proizvodnje, jer su već sada moderno opremljeni, jedini zaključak koji se nameće je kako se radilo o čistom tranzitu vojne opreme do sirijskih pobunjenika.


Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini, Hrvatska je Jordanu u prosincu 2012. godine prodala oružja i vojne opreme ukupne mase 233.185 kilograma. 


Streljivo najskuplje




Hrvatska je to oružje Jordancima naplatila 6.499.832 američka dolara, a radi se o četiri kategorije naoružanja prema UN-ovoj klasifikaciji. A sve četiri su kategorije vojnog naoružanja, tako da nema navednih pištolja ili slične opreme koja bi se mogla koristiti i u civilne svrhe.


Dobar dio otpada na streljivo, koje je masom najteže i iznosom najskuplje u izvoznim papirima. Republika Hrvatska je tako samo u prosincu izvezla preko 190 tona raznog streljiva, granata i mina ukupne vrijednosti nešto malo manje od pet milijuna dolara.


Važno je napomenuti kako je Hrvatska od svog osamostaljenja do prosinca 2012. godine Jordanu prodala oružje u samo jednoj prilici. Radilo se o izvozu pištolja 2001. godine u iznosu od 1.053 dolara.


Službene UN-ove papire je na upit prvo dobio Projekt za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Radi se o podacima koji su javno dostupni, ali tek na traženje, jer u mjesečnim izvještajima koje Ujedinjeni narodi objavljuju ne navodi se pojedinačni uvoz i izvoz određene vrste dobara, već se samo daju ukupni iznosi.


No, na službeno traženje ova organizacija dostavlja i specificirane podatke pa je tako napravila i za Hrvatsku i Jordan. Čime je na kraju potvrđeno da Hrvatska preko Jordana dostavlja naoružanje sirijskim pobunjenicima.


Hrvatske javne institucije jasno nisu željele komentirati ništa o ovome niti nakon što je i dokazima postalo jasno da sudjelujemo u naoružavanju oporbe. Iz Vlade su tek kratko kazali kako su ostali pri stajalištu da »Hrvatska niti jednoj od zaraćenih strana nije prodala ili donirala oružje«.


Što je, faktografski gledajući točno. Oružje je formalno prodavano Jordanu, a ne Siriji. Uostalom, Hrvatska je u skupu država koje ne priznaju al-Asadov režim kao službenu sirijsku vlast već su to pobunjenici. Koji pak ne drže niti jedan ozbiljni aerodrom u Siriji.


Topovi i bacači


Svjetski mediji su već mjesecima izvještavali koje je oružje iz Hrvatske dopremljeno u Siriju, sada je jasno preko Jordana. Radi se o bestrzajnom topu M60, proturaketnim bacačima Osa i RPG-22, bacaču granata RBG-6 te višecjevnom bacaču raketa RAK-12.


Potpuna potvrda i prije službenih dokumenata je bila jasna s RAK-om i RBG-om, s obzirom da se radi o oružjima proizvedenim samo u Hrvatskoj, koje u ozbiljnijoj količini samo imaju Oružane snage Republike Hrvatske.


Iz dostupnih dokumenata je jasno kako je prema Siriji (preko Jordana) otišla i veća količina streljiva, a nije neka prevelika tajna da su i donacije koje je Hrvatska formalno napravila prema Sjedinjenim Državama u vidu više od tisuću »kalašnjikova« završila u Siriji.