Veliki EU farmeri trljaju ruke

Unija ukida proizvodne kvote: Hrvatska gubi vlastitu proizvodnju mlijeka

Bojana Mrvoš Pavić

Mlijeko velikih europskih proizvođača preplavit će tržište – jedna od velikih farmi u zapadnoj Francuskoj * Foto: Foto REUTERS

Mlijeko velikih europskih proizvođača preplavit će tržište – jedna od velikih farmi u zapadnoj Francuskoj * Foto: Foto REUTERS

Da bi konkurirali europskim kolegama koji će moći proizvoditi mlijeka koliko žele, hrvatski bi mljekari svoju cijenu morali spustiti za još 20 posto, što je nemoguća misija. Hrvatski proizvođači se »poplavi« jeftinog europskog mlijeka neće moći oduprijeti



ZAGREB » Posljednjeg dana ožujka ove godine EU ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka, odnosno proizvodne kvote za mlijeko, koje su na snazi od 1984. godine. Zahvaljujući njima, Europa je sve ovo vrijeme kontrolirala prozvodnju mlijeka, njegove cijene održavajući stabilnima, što će se s prvim danom travnja promijeniti – farmeri će moći proizvoditi mlijeka koliko žele. To će odgovarati velikim europskim proizvođačima, jer će njihovo mlijeko preplaviti europsko tržište i spustiti mu cijene. U konačnici dobra vijest za potrošače, rezultirat će, nažalost, i stradavanjem malih proizvođača koji se jeftinoj konkurenciji neće moći oduprijeti.


  Pomoć države


U Hrvatskoj je ostalo svega oko 900 proizvođača s više od 20 krava, koji proizvode oko 60 posto ukupno proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj, ostalo su mali proizvođači ili staračka seoska domaćinstva koji »poplavu« europskog mlijeka, uvjereni su, neće preživjeti. U Hrvatskoj ukupno ima nešto manje od 13 tisuća mljekara, i njihov je broj svakim danom sve manji.



  Svojevremeno je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao kako bi do 2021. godine Hrvatska trebala proizvoditi 1,4 milijarde litara mlijeka, u suprotnom će na policama trgovina imati više uvoznog. Bez pomoći države, odgovaraju stočari, to su puste tlapnje, napominjući kako su njihovi troškovi daleko veći od troškova europskih farmera.





  – Ne pomogne li nam država, preživjet će i rijetki od nas 900, a kamo li oni manji. Teško opstajemo i s trenutačnom otkupnom cijenom od 34 eurocenta po litri, a pogotovo nećemo s manje od toga, to je neodrživo. Bit ćemo država bez vlastite proizvodnje mlijeka, to je sigurno. Dok smo, primjerice, 2009. godine proizveli 729 milijuna litara mlijeka, 2013. smo pali na samo 503 milijuna – upozorava Davor Blažić iz Udruge proizvođača mlijeka. Da bi konkurirali europskim kolegama nakon 1.travnja, kaže, hrvatski bi proizvođači svoju cijenu morali spustiti za još 20 posto, što je, veli, nemoguća misija.


  Mogućnost zadruga


Na pitanje imaju li u skoro vrijeme, a uoči ukidanja kvota, sastanak kod resornog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, Blažić odgovara kako ni na kakve stastanke za sada nisu pozvani. Posljednje takvo »druženje« s ministrom bilo je u kolovozu prošle godine, kad je prisustvovao i predsjednik European Milk Boarda Romulad Schaberom.


  – Tad nam je rečeno kako stvari stoje i što možemo očekivati, a to nije ništa dobroga – ističe Blažić. Njegova prezimenjakinja, tadašnja pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić istaknula je nakon tog sastanka kako bi se hrvatski proizvođači trebali udruživati u zadruge, i spas tražiti u proizvodnji specifičnih mljekarskih proizvoda. Ministarstvo čini sve što može putem pregovaračkih i lobističkih »kanala« u EU te razgovarajući s velikim mljekarima kako bi proizvođači mlijeka lakše prebrodili ukidanje kvota – naglasila je tada Blažić, koja je u međuvremenu podnijela ostavku i otišla iz Ministarstva.