U 88. godini

Umro Martin Špegelj

Portal Novilist.hr

Špegelj je bio istaknuti general JNA, zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske do 1985. godine, a nakon prvih izbora u Hrvatskoj, 1990. godine, postao je drugi ministar obrane i tu je funkciju obnašao nešto kraće od godine dana. Vesna Pusić istaknula je kako je Špegelj bio među rijetkima koji su u najtežim situacijama znali izabrati pravu stranu i preuzeti odgovornost



ZAGREB Noćas je preminuo general Martin Špegelj, doznali smo od dobro informiranih braniteljskih krugova.


Špegelj je bio istaknuti general JNA, zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske do 1985. godine, a nakon prvih izbora u Hrvatskoj, 1990. godine, postao je drugi ministar obrane i tu je funkciju obnašao nešto kraće od godine dana.


S funkcije je otišao kada su u javnost procurile takozvane “Špegeljeve vrpce”, na kojima je snimljen prilikom pregovora o kupovini oružja na crnom tržištu.




Ostao je i dalje aktivan u vrhu obrambenih snaga Republike Hrvatske kao šef Kriznog štaba, a 1992. godine odlazi u mirovinu.


Nakon rata, ostao je kritičan prema predsjedniku Tuđmanu, kritizirajući njegovu politiku.


 U povodu smrti generala Martina Špegelja, drugog ministra obrane RH i jednog od osnivača Hrvatske narodne stranke, predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade . »Martin Špegelj bio je jedan od onih rijetkih ljudi koji u najtežim situacijama znaju izabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povesti obranu svoje zemlje. Svima nam je uzor. Nedostajat će svojoj obitelji, nedostajat će svojim prijateljima i nedostajat će Hrvatskoj«, poručila je predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. HNS u priopćenju izražava duboku žalost u povodu smrti umirovljenog generala Martina Špegelja, ističući da je Špegelj bio jedan od osnivača HNS-a i dugogodišnji član Predsjedništva stranke. U priopćenju HNS podsjeća na životni put i karijeru Martina Špegelja, od odlaska u partizane 1942. godine, vojne karijere u JNA i na čelu hrvatske Teritorijalne obrane, preko dužnosti ministra u vladi Republike Hrvarske, zapovjednika Zbora narodne garde do dužnosti Glavnog inspektora Hrvatske vojske. Godine 2001. objavio je knjigu memoara »Sjećanja vojnika« u kojoj je dao svoje viđenje događaja s početka Domovinskog rata. U povodu 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga, predsjednik Ivo Josipović u svibnju 2011. godine odlikovao ga je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, podsjećaju iz HNS-a. Martin Špegelj bio je jedan od osnivača HNS-a, početkom 2000-ih bio je potpredsjednik stranke, član Savjeta HNS-a, a član Predsjedništva stranke bio je sve dok se nije razbolio, navodi se među ostalim u priopćenju HNS-a.