Sraz dvojice gostiju

Umjesto “šamani” čuo “šamari”: Čikotić i Vrdoljak se poslije “Otvorenog” skoro potukli iza kamera

Bojana Mrvoš Pavić

Svađa je kulminirala u trenutku kad je Vrdoljak Čikotiću rekao da je on za svog mandata uspješno restrukturirao HEP, a Čikotić mu na to odgovorio kako je za dobre HEP-ove rezultate zaslužna dobra hidrologija te da i on može tako »uz pomoć dva šamana« biti uspješan. Vrdoljak je »šamane«, kažu nam svjedoci, čuo kao »šamare« / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Svađa je kulminirala u trenutku kad je Vrdoljak Čikotiću rekao da je on za svog mandata uspješno restrukturirao HEP, a Čikotić mu na to odgovorio kako je za dobre HEP-ove rezultate zaslužna dobra hidrologija te da i on može tako »uz pomoć dva šamana« biti uspješan. Vrdoljak je »šamane«, kažu nam svjedoci, čuo kao »šamare« / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak su se, kako neslužbeno doznajemo, žestoko sukobili poslije emisije u HRT-ovom kafiću. Njihova je svađa bila na rubu incidenta, odnosno tučnjave, pri čemu je Vrdoljak Čikotiću »izdijelio« brojne psovke



ZAGREB Nakon burne rasprave o cijeni plina, koju su vodili u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u srijedu navečer, državni tajnik za energetiku Ante Čikotić i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak su se, kako neslužbeno doznajemo, žestoko  sukobili poslije emisije u HRT-ovom kafiću. Njihova je svađa bila na rubu incidenta, odnosno tučnjave, otkrivaju oni koji su tome svjedočili, pri čemu je Vrdoljak, navode, Čikotiću »izdijelio« brojne psovke.


Svađa je kulminirala u trenutku kad je Vrdoljak Čikotiću rekao da je on za svog mandata uspješno restrukturirao HEP, a Čikotić mu na to odgovorio kako je za dobre HEP-ove rezultate zaslužna dobra hidrologija te da i on može tako »uz pomoć dva šamana« biti uspješan. Vrdoljak je »šamane«, kažu nam svjedoci, čuo kao »šamare«, nakon čega se žestoka rasprava zamalo pretvorila u fizički obračun, no ostali iz društva su ih uspjeli nekako smiriti. Iako naše neslužbene informacije kažu da je Čikotić Vrdoljaka zbog prijetnji prijavio policiji, Čikotić to demantira.


Prijave DORH-u


– Nije to bio nikakav incident, već smo nakon emisije samo nastavili s raspravom o onome o čemu se govorilo i u emisiji. Ja sam govorio o tome kako vidim budućnost hrvatske energetike, gospodin Vrdoljak je pak iznosio svoja iskustva i mišljenje, Čikotićeva je, puno blaža verzija incidenta na Prisavlju, dok Vrdoljaka nismo uspjeli dobiti.




Kako svjedoče drugi koji su sjedili s njima nakon emisije, Vrdoljak je »poludio na Čikotića«, govoreći kako se »u emisiji morao suzdržavati, ali sad više neće«. Vrdoljaka je, nema sumnje, uznemirila i činjenica da Čikotićevo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike istražuje ugovore s vjetroelektranama kojima je Vlada 2015. godine odobrila ulazak na mrežu, u čemu je navodno pronađeno puno nepravilnosti koje će biti prijavljene DORH-u.  


U emisiji koju je vodio Domagoj Novokmet glavna se rasprava između Čikotića i Vrdoljaka vodila oko toga hoće li HEP gubiti na cijeni plina za krajnje potrošače, budući da je Vlada odredila da HEP plin lokalnim distributerima prodaje po 18 lipa za kilovatsat, a na tržištu, gdje će HEP morati plin kupovati, cijena je veća. Vrdoljak je konstatirao kako bi potpisivanje takvog ugovora nekog u HEP-u »moglo stajati zatvora«.


Sanader i Mravak


– Kolega Čikotić će sigurno osigurati da oni preuzmu odgovornost ugovora. Sigurno će ministar Dobrović ili Čikotić to potpisati, a ne da Marića nagovaraju da to potpiše. Bio je svojevremeno tako i nalog Sanadera da Mravak potpiše nešto i sad je u zatvoru, kazao je Vrdoljak, misleći na slučaj bivšeg predsjednika uprave Ivana Mravka. Čikotić je na to kazao kako je dubinskom analizom potvrđeno da za njihov plan ima prostora te da HEP neće biti na gubitku.


Kako neslužbeno doznajemo, Vlada je uvjerena da HEP neće gubiti na razlici između tržišne i regulirane prodajne cijene plina jer je INA navodno spremna domaći mu plin prodavati jeftinije od cijene na tržištu. Inina proizvodna cijena plina je oko šest lipa po kilovatsatu i itekako ima prostora da HEP-u taj plin prodaje jeftinije od 18 lipa.


INA može HEP-u prodavati plin jeftinije od cijene sa austrijskog tržišta jer nema transportnih troškova, kažu upućeni, dodajući kako država ima mehanizme s kojima Inu može natjerati da HEP-u domaći plin prodaje po nižim cijenama. Osim toga, napominju, HEP će imati manji trošak transporta plina, budući da su spuštene i transportne naknade Plinacra. Plinacro, iako neprofitno operativno društvo za upravljanje plinovodima, zahvaljujući naknadama koje mu Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) unatrag četiri godine nije smanjivala, na svom računu ima oko 650 milijuna kuna. Te su mu naknade, dodaju upućeni, trebale već biti smanjene jer je u četiri godine realizirao samo polovicu planiranih investicija.