AZTN kaznio Hrvatsko društvo ortodonata sa 150 tisuća kuna

Ukinut ništetni minimalni cjenik ortodontskih usluga

Gabrijela Galić

Hrvatsko društvo ortodonata nije imalo zakonsko uporište za izradu cjenika, jer je za to ovlaštena isključivo Hrvatska komora dentalne medicine, a dogovor o cjeniku ograničio je slobodu tržišnog natjecanja 



ZAGREB Agencija za zastitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je Hrvatsko društvo ortodonata (HDO) zbog sklapanja sporazuma o cijenama ortodonskih usluga. Minimalni cjenik ortodonskih usluga proglašen je ništetnim, a HDO-u je izrečena i simbolična upravno kaznena-mjera u iznosu od 150 tisuća kuna.


Hrvatsko društvo ortodonata nije imalo zakonsko uporište za izradu cjenika, jer je za to isključivo ovlaštena Hrvatska komora dentalne medicine. Činjenica da Komora nije zasebnim cjenikom utvrdila najniže cijene ortodonskih usluga, ni izravno niti neizravno ne daje ovlasti HDO-u da to učini, navodi Agencija dodajući kako je vrednovanje ortodonskih usluga HDO trebao riješiti na bilo koji drugi zakonom dopušteni način. 


  Donošenjem »Minimalnog cjenika ortodontskih usluga«, HDO je u razdoblju od 1. listopada 2010. do 9. listopada 2013. sklopilo zabranjeni sporazum u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.




U postupku provedenom 2. rujna prošle godine, Agencija je nesporno utvrdila da Minimalni cjenik ortodontskih usluga, budući da sadrži popis ortodontskih usluga i njihove minimalne cijene, predstavlja zabranjeni sporazum te da je njegovim donošenjem i objavom na mrežnim stranicama HDO-a došlo do kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. 


  »U ovom slučaju je riječ o sporazumu koji je zabranjen prema cilju zbog čega nije ni potrebno dokazivati njegov stvarni negativni učinak.  

Postoji tri godine


Stoga Agencija nije detaljno analizirala niti utvrđivala konkretne posljedice na tržište, odnosno na interese potrošača nastale sklapanjem predmetnog sporazuma«, navodi Agencija.


Minimalni cjenik tri godine je bio javno objavljen na mrežnim stranicama HDO-a te je tako bio dostupan i drugim članovima koji nisu bili prisutni prilikom njegovog donošenja, navodi AZTN, ustvrđujući kako je tako HDO odstupio od uobičajenog i dozvoljenog tržišnog ponašanja, a na štetu učinkovitog tržišnog natjecanja.


Dogovori o cijenama, podjeli tržišta i slične aktivnosti poduzetnika koji posluju na istom tržištu pa su i konkurenti, suprotni su samoj biti i svrsi tržišnog gospodarstva i izričito su zabranjeni.


U slučajevima postojanja takvih sporazuma, ističe AZTN, prestaje postojati motiv odnosno potreba sudionika sporazuma da se natječu u kvaliteti usluge i uvođenju inovacija.


Na taj se način sudionicima sporazuma osigurava opstanak na tržištu tako dugo dok se pridržavaju dogovorenog. Stoga će na tržištu opstati i oni poduzetnici koji na njemu ne bi mogli opstati u uvjetima učinkovitog tržišnog natjecanja. 


 Neobvezna primjena


No, prilikom donošenja odluke o upravno-kaznenoj mjeri, Agencija je uvažila činjenicu da je utvrđivanje minimalnih cijena na tržištu dentalnih i ortodontskih usluga još uvijek dozvoljeno važećim pozitivnim propisom te da je za njihovo utvrđivanje ovlaštena Komora, iako ona, za razliku od drugih djelatnosti iz područja dentalne medicine, nije iskoristila tu svoju ovlast i donijela cjenik koji bi sadržavao minimalne cijene ortodontskih usluga.


Agencija je u vidu imala i činjenicu da članovi udruženja nisu bili obvezni primjenjivati cjenik niti su u slučaju njegove neprimjene bili sankcionirani. »Štoviše, pojedini članovi HDO-a nisu ni znali za postojanje cjenika«, ističe AZTN. 


  Zbog toga je Agencija odlučila izreći simboličnu upravno-kaznenu mjeru »vjerujući da istodobno postiže cilj primjerenog kažnjavanja poduzetnika, ali i ispunjava preventivni učinak kako kod HDO-a, tako i kod drugih poduzetnika«.