Primanje mita

Uhićen splitski liječnik osumnjičen da je primio 3.000 eura da bi operirao teškog bolesnika

Portal Novilist.hr

Foto Provjereno, Nova TV

Foto Provjereno, Nova TV

Ljubica Adžaip javno je optužila liječnika u Provjerenom Nove TV da je primio 3.000 eura mita da bi operirao srce njenom suprugu, koji je na kraju ipak preminuo



SPLIT Liječnik splitskog KBC-a koji se dovodi u vezu sa primanjem mita, kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem, koji je kasnije umro, danas je uhićen. Policija je obavila pretragu njegova stana, automobila i ambulante, potvrđeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.


“Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta danas su dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela Primanje mita”, izvijestili su.


“Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba, u dva navrata, 12. i 16. studenog 2018. godine, od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito u ukupnom iznosu od 3.000 eura, nakon čega je zauzvrat obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage prostora i stana kojeg koristi 50-godišnjak.


Na TV-u iznijela svoju priču




Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH i danas je predan pritvorskom nadzorniku. Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje mita“ iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH”, priopćeno je iz splitske policije.



Do uhićenja je došlo nakon što je Ljubica Adžaip u emisiji Provjereno Nove TV iznijela priču o svojoj obiteljskoj tragediji. Ispričala je kako je kardiokirurgu u ured donijela 3.000 eura kako bi spasila supruga. Rekli su joj da, ako ne potplati splitskog kirurga, njezin suprug neće doći na red na operaciju srca, o kojoj mu je ovisio život. Nesretna žena poslušala je taj savjet, nakon što joj je liječnik rekao da njen suprug bez operacije neće još dugo živjeti.


Suprug joj nažalost nije preživio, a Adžaip i njena rođakinja potom su od kirurga zatražile da im vrati novac, što su sve snimile. Na snimci se čuje kako liječnik kaže da vraćanje novca “uopće nije upitno”. S liječnikom su se potom našle na parkiralištu u Dugopolju, gdje im je vratio novac.


Kujundžić osudio slučaj


Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.


“Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu”, rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.


Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici.


“Ja u Split u ponedjeljak šaljem inspekciju Ministarstva, ojačanu neutralnim kardiokirurzima i kardiolozima, kako bi se vidjelo je li bilo i stručnoga propusta. Ako je bilo propusta, za najstrožu je osudu”, rekao je ministar.


Odbio je prejudicirati čeka li splitskog kardiokirurga otkaz.