Lani organizacijama civilnog društva isplaćen rekordni iznos

Udrugama čak 652 milijuna kuna: Prošle godine invalidima i socijali više nego sportu

Tihomir Ponoš

Za socijalnu skrb izdvojeno u 2014. godini 155 milijuna / Foto Arhi NL

Za socijalnu skrb izdvojeno u 2014. godini 155 milijuna / Foto Arhi NL

To je povećanje  od 92 milijuna u odnosu na 2013., odnosno  od čak 163 milijuna u odnosu na 2010. godinu



ZAGREB  Prošle godine za programe i projekte organizacija civilnog društva izdvojeno je iz javnih izvora na razini države rekordnih 652.491.986,14 kuna, navodi se u Izvješću o financiranju za 2014. godinu kojega je nedavno usvojila Vlada. Radi se o povećanju od 92 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, odnosno povećanju od čak 163 milijuna u odnosu na 2010. godinu. Razlog za povećanje krije se i u tome što su prvi put u Izvješće uvrštena tijela koja prethodnih godina nisu bila obrađivana poput zaklada »Hrvatska kuća« i »Hrvatska za djecu«, a uvršteni su i podaci Državne uprave za zaštitu i spašavanje vezani uz mjere zaštite od požara.


Porast prihoda


Porast svote zabilježen je u svim kategorijama. Najzamašniji iznos kao i inače pristiže od prihoda od igara na sreću i prošle je godine iz tog izvora prikupljeno nešto više od 350 milijuna kuna za potporu rada udruga, što je 47 milijuna kuna više. Igrama na sreću prošle godine zasigurno je pogodovalo i Svjetsko nogometno prvenstvo kao i činjenica da je na njemu nastupila hrvatska nogometna reprezentacija. Iz državnog je proračuna izdvojeno nešto više od 286 milijuna kuna, odnosno 32 milijuna više. Povećano je i nacionalo sufinanciranje projekata EU-a i za to je prošle godine uloženo, 8,2 milijuna kuna, u  odnosu na 4,3 milijuna godinu ranije. Velik porast bilježe prihodi od pristojbe za HRT i oni su porasli za otprilike 3,5 puta. Godine 2013. po toj je osnovi prikupljeno nešto manje od 850.000 kuna, a lani gotovo 2,9 milijuna. Porasla je i svota na temelju naknade za zaštitu okoliša pa je time lani prikupljeno 1,7 milijuna, gotovo milijun više nego 2013. Odobrena su i nefinancijska sredstva od skoro dva milijuna kuna.


Najviše novca raspodijelilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nešto više od 180 milijuna kuna, slijedi Ministarstvo socijalne politike i mladih sa 155 milijuna i Ministarstvo kulture s 94 milijuna.


Raspodjela




Prošle su godine potpore programima pomoći osobama s invaliditetom, s posebnim potrebama i socijalno ugroženim skupinama postale područje koje je financirano s najviše novca, nešto više od 142 milijuna kuna. Tradicionalno je to mjesto pripadalo sportu koji je sa 134 milijuna kuna bio drugo područje financiranja po izdašnosti. Hrvatski olimpijski odbor i dalje je na temelju financiranja javnih potreba u sportu primatelj najveće pojedinačne potpore, lani nešto veće od 98 milijuna kuna. S više od sto milijuna kuna, točnije 114 milijuna, financirani su programi udrug koje se bave kulturom i očuvanjem prirode. Iz javnih izvora sufinancirane su u cjelosti ili dijelom plaće i naknade za 4.517 zaposlenih u udrugama od čega je za njih 2.081 plaća isplaćivana na temelju potpora Ministarstva socijalne politike i mladih.