Nova verzija aneksa do sredine mjeseca

Udruga Franak dužnicima poručuje da više nema opasnosti: I Hypo konačno izmijenila sporni aneks

Jasmin Klarić

I u novoj verziji aneksa, nova sporna napomena  / Foto REUTERS

I u novoj verziji aneksa, nova sporna napomena / Foto REUTERS

Napominju da je to s »isključivo s ciljem provođenja prisilnih odredbi zakona koje su trenutačno na snazi« 



ZAGREB Nakon žestokih prozivanja Udruge Franak, koja je pred sam kraj godine od HNB-a čak zatražila da Hypo banci ukine dozvolu za rad u Hrvatskoj, Hypo banka je ovih dana konačno objavila izmijenjeni aneks ugovora za konverziju kredita u švicarskim francima. Za razliku od prve, sporne verzije, po kojoj su dužnici u slučaju da Ustavni sud sruši Zakon o konverziji trebali banci isplatiti razliku, tog dijela u aneksu ugovora više nema. 


Ipak, i u samoj novoj verziji aneksa ugovora, koji će do sredine mjeseca svim korisnicima kredita biti dostupan u poslovnicama Hypo banke i na njenom web kalkulatoru, spominje se kako banka osporava Zakon o konverziji zbog njegove nesuglasnosti s Ustavom. Te dodaje: »Potpisom ovog Aneksa Korisnik kredita kao i svi ostali sudionici ipak su odlučili iskoristiti prava koja su predmet osporavanja dana im temeljem tog zakona. Banka provodi konverziju i izmjenu plana otplate kao što je navedeno u ovom Aneksu isključivo s ciljem provođenja prisilnih odredbi zakona koje su trenutno na snazi«.


U Udruzi Franak, u kojoj kažu kako je Hypo banka konačno popustila, ne smatraju da je ovako izmijenjen aneks opasnost za korisnike kredita. Goran Aleksić iz Udruge Franak za naš list kaže kako informacija da banka osporava Zakon o konverziji neće imati nikakve pravne posljedice za dužnike. 




– Ustavni sud je jasno ustvrdio u svojoj odluci o odbijanju suspenzije Zakona o konverziji da eventualno ukidanje Zakona neće za posljedicu imati poništenje aneksa retroaktivno, jer aneksi vrijede sve do eventualnog ukidanja Zakona, a nakon ukidanja Zakona aneksi se ne mogu poništiti i ne može se naplatiti nikakva šteta od dužnika samovoljom banke, objašnjava Aleksić. On se pritom osvrće i na još jednu definiciju u aneksu – onu da će izmjene općih uvjeta u budućnosti biti automatski primjenjive na dužnike. »Takva ugovorna odredba u biti je ništetna, jer je Zakonom o obveznim odnosima jasno propisano da opći uvjeti vrijede samo ukoliko su bili poznati u vrijeme ugovaranja određenog posla, drugim riječima bilo kakve promjene općih uvjeta na štetu dužnika u budućnosti nikako ne mogu vrijediti«, kaže Aleksić, te naglašava da su za Udrugu Franak i dalje sporna u svim bankama primjenjena povećanja kamata u simulacijama otplatnih planova za euro kredite, te fiksna marža koja se nameće u aneksima. Aleksić vjeruje kako će, na temelju vlastitih predizbornih obećanja, Most i HDZ problem fiksne marže riješiti u skoroj budućnosti.