Erasmus+

Učilište Uljanik školuje za deficitarno zanimanje: Zavarivača nedostaje u čitavom svijetu

Duška Palibrk

Predstavili projekt – Željko Habek, Denis Jambrošić, Heliana Gaspar Bibas i Jorge Huete  / snimio M. MIJOŠEK

Predstavili projekt – Željko Habek, Denis Jambrošić, Heliana Gaspar Bibas i Jorge Huete / snimio M. MIJOŠEK

U Hrvatskoj formalno obrazovanje zavarivača provodi jedino Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu iz koje godišnje izađe tek 30-ak zavarivača, što nikako ne pokriva potrebe hrvatskoga gospodarstva, upozoreno je na presici u Puli



 Učilište Uljanik, ustanova za obrazovanje odraslih, koordinator je europskog projekta kojem je cilj izrada inovativnog kurikuluma i online platforme za obuku i obrazovanje zavarivača, koji bi bili prihvaćeni kao standard u čitavoj Europskoj uniji, prvo u strukovnom obrazovanju a potom i u sustavu cjeloživotnog učenja. Projekt se financira iz Erasmusa+, EU-ovog programa za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Provedba traje 24 mjeseca, počevši od 1. rujna ove godine, a koordinatoru i partnerima na raspolaganju je ukupno 168.155 eura, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u pulskom brodogradilištu Uljanik.


Novi kurikulum


– Učilište Uljanik u svojoj novoj podružnici u Slavonskom Brodu provodi program osposobljavanja za deset budućih zavarivača, kojima je posao potom zajamčen u brodogradilištu Uljanik. Ugovor im se produžava dva puta po pola godine i nakon tog probnog roka osigurano im je stalno radno mjesto. Programe za obuku zavarivača provodimo i u Puli i Rijeci. Interesa ima, bez problema popunimo tečaj. U Hrvatskoj formalno obrazovanje zavarivača još provodi jedino Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu iz koje godišnje izađe tek 30-ak zavarivača, što nikako ne pokriva potrebe hrvatskoga gospodarstva. Zavarivača nedostaje u čitavom svijetu, rekao je Željko Habek, voditelj projekta i podružnice Uljanikovog učilišta u Brodu, na jučerašnjem predstavljanju u Uljaniku.


Uljanikovom učilištu partneri u projektu su Europska zavarivačka federacija (EWF), talijanski Institut za zavarivanje (IIS Progress), španjolska Udruga za zavarivanje i tehnologije spajanja (CESOL), Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu i tvrtka Končar – Metalne konstrukcije iz Zagreba. Koliko je čitava Europa zainteresirana za uvođenje novih, posve inovativnih oblika učenja i praktične obuke budućih zavarivača, čime se nadaju mlade ljude privući ovom zanimanju, potvrdili su i predstavnici partnera, Heliana Gaspar Bibas iz EWF-a i Jorge Huete, direktor CESOL-a. Od novog kurikuluma, naglasili su, očekuju podizanje kvalitete zavarivanja, popularizaciju struke te pomoć mladima pri odabiru zavarivanja kao svojeg budućeg zanimanja.


Virtualni uređaj




– U Učilištu Uljanik radimo s modernim nastavnim sredstvima, dio obuke provodimo na virtualnim, a dio na pravim uređajima. Kurikulume ćemo potpuno prilagoditi mladim ljudima, gotovo svi materijali bit će dostupni preko pametnih telefona, a razvit ćemo i online platformu sa svim mogućim podacima potrebnim za napredovanje u ovoj struci. Naš sustav za cjeloživotno obrazovanje zavarivača prezentirali smo u sjedištu Europske zavarivačke federacije i to je jako dobro odjeknulo. Zato su nam se vrlo rado i pridružili u ovom projektu – kaže inženjer Habek. Na pitanje odbijaju li mlade teški uvjeti rada zavarivača, dodaje da se danas taj posao obavlja uz suvremenu opremu, da se parametri na uređajima za zavarivanje mogu lako podesiti i dobiju se jako kvalitetne zavare, bez špricanja i drugih neugodnosti. U Uljaniku i riječkom »3. maju« trenutačno radi 500-tinjak zavarivača.