Isplanirana prijevara

Učenici OŠ Gelsi vratili se kući s propalog izleta, vlasnik agencije skriva se od ogorčenih roditelja

Gordana Čalić Šverko

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U nedjelju je u školu stigla obavijest vlasnika agencije da se autobus pokvario i da učenike ne može prevesti u Donji Kraljevec. Roditelji su mislili da je riječ o bezazlenom slučaju, pa su prijevoz u ponedjeljak organizirali sami. No,  vlasnik Express toursa je ipak imao drugi plan



Od početka ovog tjedna, voditelj agencije Tihomir Kokolek je otišao u nama nepoznatom pravcu. Budući da je u tijeku poslovna sezona, na naše učestale pozive, a vezano uz poslovanje agencije, izbjegavao je odgovoriti na pitanje kada se vraća i gdje je, da bi se naposljetku u nekoliko navrata javljala govorna pošta na slovenskom i engleskom jeziku. Slijedom toga podnijeta je prijava MUP-u Međimurske županije – Policijska stanica Čakovec, navodi se u priopćenju djelatnika Putničke agencije Express-tours Čakovec, koja se proteklih dana našla u centru pažnje zbog prijevare. Navodno se Kokolek sklonio od ogorčenih roditelja i njihovih prijetnji, te planira vratiti novac.


Osnovna škola Gelsi samo je jedna u nizu hrvatskih škola koju je u posljednjih nekoliko dana prevarila putnička agencija Express tours iz Čakovca, kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba te dodaje da je UHPA prvu informaciju o prijevari dobila prije dva dana od jedne istarske škole čiji učenici nisu mogli ući u hotel koji im je rezervirala upravo agencija iz Čakovca.


– Osuđujemo ovakve pojave. Ovdje se radi o kriminalnim aktivnostima koje moraju ispitati institucije pravne države. Mi smo prije dva dana pokrenuli postupak isključenja Express toursa iz našeg članstva, te smo svim članicama uputili upozorenje. To je sve što smo mogli učiniti, jer kao udruga nemamo drugih ovlasti. Jedino možemo osuditi ovakve situacije i reći da se radi o pojedinačnim slučajevima. Puno je škola upravo preko te agencije organiziralo izlete, jer su bili najjeftiniji. Upravo zbog ovakvih situacija već se godinu dana zalažemo za svojevrsnu certifikaciju kvalitetnih agencija, kao i za uvođenje instrumenata koji bi putnicima omogućio povrat sredstava, kaže Žgomba. Zamoljen za komentar slučaj prevarenih učenika ministar turizma Darko Lorencin je rekao kako oko toga još uvijek traje istraga, te da je moguće da se nakon nadzora agenciji oduzme licenca.




Petodnevni izlet riječkih osnovaca pretvorio se u noćnu moru u srijedu kada ih je Express tours ostavio na cjedilu u Donjem Kraljevcu, u hotelu Kralj. Umjesto da po učenike i njihove učiteljice pošalje dogovoreni autobus, čakovečka se agencija oglušila, a iako ih je očekivao cjelodnevni izlet osnovci su cijeli dan proboravili u hotelu, jer ih na izlet nije imao tko odvesti. Svi pokušaji učiteljica da stupe u kontakt s vlasnikom putničke agencije ostali su bez rezultata, a nakon cjelodnevne potrage za organizatorom putovanja, učiteljice su shvatile da je njihov petodnevni izlet zapravo okončan te da ih Express tours nije iznevjerio samo po pitanju izleta, već i  povratka u Rijeku.


Ravnateljica OŠ Gelsi, Gloria Tijan, slučaj je prijavila policiji te nadležnoj inspekciji, kao i osnivaču škole, Gradu Rijeci, koji je jučer u Donji Kraljevec poslao autobus kako bi se učenici vratili kući.


OŠ Gelsi nije jedina škola koju je Express tours ovog tjedna prevario.


Buzetski osmaši s putničkom agencijom Express-tours Čakovec trebali su ići na dvodnevni završni izlet i terensku nastavu u Slavoniju, no dan uoči polaska stigao je mail kojim im agencija bez ikakvog obrazloženja otkazuje izlet. Na telefone agencije nitko se nije javljao, a ubrzo su postali i nedostupni. – Bacili smo poglede na tekući račun i pokazalo se da je on blokiran. Zvali smo hotel u kojem smo trebali prenoćiti, tamo nema uplaćenih rezervacija. Nakon konzultiranja sa drugim školama, shvatili smo da je riječ o prijevari, kažu u Buzetu, gdje su dvodnevni izlet u Slavoniju platili 715 kuna po učeniku, a u pratnji je trebalo biti i 55 učitelja.

Slična stvar dogodila se osnovcima iz Medulina. Učenici trećih razreda, njih 35 u pratnji tri učiteljice, krenuli su u ponedjeljak ujutro na petodnevni izlet, odnosno školu u prirodi u Gorski kotar. Roditelji su također podmirili većinu svojih obveza za izlet čija je cijena po djetetu iznosila 1.265 kuna. Djeca su cijeli dan provela na Risnjaku da bi ravnateljica medulinske škole tek u poslijepodnevnim satima doznala da vlasnik čakovačke agencije djeci nije uplatio smještaj te da ih u hotelu bez avansa neće primiti.


U OŠ Veruda šezdesetak učenika četvrtih razreda trebalo je ići na dvodnevni izlet sjeverozapadnom Hrvatskom. Roditelji su uplatili većinu cijene koja je po učeniku iznosila oko 700 kuna. Na izlet su trebali ići u četvrtak no na vrijeme su saznali i poučeni iskustvom Medulina pritisnuli agenciju i doznali da je i njima propao izlet. Procjenjuje se da su roditelji osnovaca samo u ove tri istarske škole koje su ugovorile izlete preko Express-toursa, oštećeni za oko 125.000 kuna. Express-tours dužan je i nekim istarskim prijevoznicima s kojima je dogovarao prijevoz osnovaca i srednjoškolaca na izlete. Dugovanje prema jednom buzetskom prijevozniku do sada je premašilo 60.000 kuna. Vlasnik agencije stalno bi obećavao da će podmiriti dugovanja i tako se očito provlačio – sve do sada.


Opširnije u tiskanom izdanju