Zašto odugovlače?

USKOK 10 mjeseci štedi premijerku Kosor ispitivanja u aferi Fimi-medija

Sergej Abramov

Da je Sanaderu pritvor određen samo zbog utjecaja na svjedoke, bilo bi to teško kršenje prava bivšeg premijera



ZAGREB Iako još od lanjskog prosinca USKOK namjerava ispitati premijerku Jadranku Kosor i članove Sanaderove Vlade i predsjedništva Sanaderovog HDZ-a, izvori našeg lista bliski istrazi potvrdili su nam da Sanaderovi nekadašnji najbliži suradnici nisu još ispitani. 



Predsjedništvo HDZ-a je stranačko tijelo koje je imenovalo Mladena Barišića na mjesto glavnog rizničara stranke. A prema Barišićevom svjedočenju, Ivo Sanader je još u srpnju 2009. godine obavijestio svoju nasljednicu Jadranku Kosor da je u Barišićevom fondu preostalo još dva milijuna kuna i 300 tisuća eura. Sanader je na tom sastanku sugerirao Jadranki Kosor da sredstva iz crnog fonda utroši na kampanju Andrije Hebranga za predsjednika Republike, jer da se izbori dobivaju tek s jednom trećinom legalnih sredstava.





    Potrebu da u istrazi afere Fimi-media ispita današnju premijerku, kao članove nekadašnjeg predsjedništva HDZ-a i Vlade, USKOK je iskazao još prošlog prosinca prilikom otvaranja istrage. Osim zbog opasnosti od bijega, Sanaderu je pritvor određen i zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke. A među svim svjedocima ispitivanima tijekom istrage, Sanader je svakako najviše mogao utjecati upravo na članove svoje bivše stranke. 


    Budući da nije bio dostupan vlastima, sud je Sanaderu produljivao istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koji nisu bili ispitivani. Sretna okolnost za USKOK jest što je Sanaderu određen istražni zatvor zbog obje zakonske osnove. 


    U protivnom, da mu je istražni zatvor određen samo zbog utjecaja na svjedoke koje USKOK nije ispitao dulje od deset mjeseci, radilo bi se o teškom kršenju ljudskih prava bivšeg premijera. Posebno zato jer USKOK kao tijelo koje vodi istragu, samostalno određuje tempo ispitivanja svjedoka. 


    Zašto još nisu ispitani članovi predsjedništva Sanaderovog HDZ-a, nismo uspjeli saznati. Prema određenim tumačenjima od izvora bliskih tužiteljima, opasnost od utjecaja na svjedoke otklonjena je onog trenutka kad je Sanaderova obrana u istrazi afere Fimi-media objavljena u javnosti. 


    Prema tom tumačenju, objavom Sanaderove obrane prestala je bojazan da bi mogao utjecati na preostale svjedoke, svoje nekadašnje bliske suradnike, jer su oni konačno saznali što je bivši premijer pričao o njima. Međutim, ranija praksa USKOK-a bila je da se opasnost od utjecaja na svjedoke otklanja tek u slučaju da okrivljenik u svojoj obrani detaljno i okolnosno prizna krivnju. A ne da iznese obranu u kojoj odgovornost za malverzacije u predmetu Fimi-media svaljuje na dijelove stranačke organizacijske strukture. U kojima su, uostalom, bili i poneki članovi ondašnjeg stranačkog predsjedništva. 


    Pritom, iako USKOK nije još ispitao vrh Sanaderovog HDZ-a, od 17. kolovoza do početka ovog tjedna ispitao je niz drugih nižerangiranih članova HDZ-a. Doduše, istraga afere Fimi-media još je otvorena i vremena za ispitivanje premijerke i preostalih članova predsjedništva Sanaderovog HDZ-a još ima. No, to ne daje odgovor na pitanje zašto to nije učinjeno u proteklih deset mjeseci.