Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Ženska mreža Hrvatske

UJEDINJENJE ŽENA 'Ratificirajte i provedite konvenciju', zajedno poručile desničarke i ljevičarke, katolkinje i ateistice

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 13:23 2018-03-22T13:23:00+01:00

Deset žena iz HDZ-a, HNS-a, SDP-a, Glas-a, Radničke fronte i Nove ljevice te katoličke, ateističke i sekularne aktivistkinje govorile su na konferenciji za novinare Ženske mreže Hrvatske, koju je otvorila feministička aktivistkinja Bojana Genov, poručujući kako su žene, kada je riječ o protivljenju nasilja nad ženama, „postigle konsenzus iznad svjetonazorskih i političkih podjela“

Žene su se ujedinile: one s desnice i ljevice, katolkinje i ateistkinje, aktivistice i političarke, zajednički su danas pozvale hrvatski Sabor da ratificira Istanbulsku konvenciju kako bi se prekinulo nasilje nad ženama, jednodušno osuđujući „laži, obmane i mizoginiju“ kojima se protiv toga dokumenta bore katolički fundamenstalisti i vrh Katoličke crkve.

Deset žena iz HDZ-a, HNS-a, SDP-a, Glas-a, Radničke fronte i Nove ljevice te katoličke, ateističke i sekularne aktivistkinje govorile su na konferenciji za novinare Ženske mreže Hrvatske, koju je otvorila feministička aktivistkinja Bojana Genov, poručujući kako su žene, kada je riječ o protivljenju nasilja nad ženama, „postigle konsenzus iznad svjetonazorskih i političkih podjela“.

Govorila je i Irena Petrijevčanin-Vuksanović iz HDZ-a, premda njezino sudjelovanje nije bilo najavljeno u pozivu za konferenciju. Odbacila je „hipoteze koje unose nemir“ i naglasila kako nije točno da je Istanbulska konvencija protiv obitelji. „Ne smatram se manje katolkinjom zato što ću podržati ratifikaciju konvencije“, kazala je Petrijevčanin-Vuksanović.

Govorile su i katolička teologinja Ana Raffai, Marija Puh iz HNS-a, Anka Mrak Taritaš iz Glasa, Sabina Glasovac iz SDP-a, Rada Borić iz Nove ljevice, Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, Marijana Bijelić iz Radničke fronte i feministička aktivistkinja Vesna Kesić.

Govoreći jednodušno i bez nesuglasica, naglasile kako je Istanbulska konvencija najviši standard zaštite djevojčica i žena od nasilja, te da ju je nužno ratificirati i provesti kako bi ta društvena pošast bila zaustavljena.

A o koliko se čestoj društvenoj bolesti radi, iznijele su podatke prema kojima u Hrvatskoj svakih petnaest minuta jedna žena biva zlostavljana, sedamnaest posto žena doživjelo je silovanje ili pokušaj silovanja, 70 posto adolescentica nasilje u vezi, a dvanaest tisuća žena godišnje prijavi nasilje u obitelji. Pretprošle godine ubijeno je 19 žena, a od svih ubojstava, gotovo trećina je femicid.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.