Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Pridružio se i PGS

UDARILI PO HDZ-u: Amsterdamska koalicija raste. Hoće li to biti dobitna kombinacija?

snimio Ivica Tomić
snimio Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 17:25 2018-10-02T17:25:09+02:00

– Gledamo konačni striptiz HDZ-a i njihova načina vladanja Hrvatskom. Oni privatiziraju državne institucije za međusobne obračune u stranci, a sad vidimo da je sam vrh HDZ-a vezan uz polusvijet. Tome se moramo svi zajedno oduprijeti, ne želimo živjeti u takvoj zemlji i zato gradimo ovu koaliciju lijevog centra, kazala je Mrak Taritaš.

RIJEKA – Amsterdamskoj koaliciji GLAS-a i IDS-a jučer se u Rijeci pridružio i PGS, a zajedno su poručili da će se boriti za otvorenu, progresivnu i tolerantnu Hrvatsku nasuprot »orbanizaciji, radikalizaciji i ustaškom divljanju koje je HDZ počeo dopuštati u posljednje vrijeme u Hrvatskoj«.

– Proširenjem s PGS-om počinje stranačko okupljanje oporbenog građanskog i progresivnog bloka koji će se još širiti, a razloge okupljanja daje HDZ s dvije stvari: prvo, ova Vlada ne želi otvorenu Hrvatsku, dopušta ustaško divljanje kojim je otvoren prostor za jačanje netolerancije i normalizaciju mržnje. I drugo, hrvatsko gospodarstvo je talac ignoriranja od strane Vlade, a to najbolje pokazuje primjer brodogradnje koju je Vlada svjesno odlučila ignorirati dok je istovremeno spašavala privatnu tvrtku, Agrokor, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Anka Mrak Taritaš ispred GLAS-a najavljuje i širenje saveza: »Već smo obnavili dva kruga razgovora s HSS-om i idemo u dobrom smjeru«, kazala je. A komentirala je i najnoviji slučaj Milijana Brkića, koji je prema pisanju medija navodno štitio kriminalce:

– Gledamo konačni striptiz HDZ-a i njihova načina vladanja Hrvatskom. Oni privatiziraju državne institucije za međusobne obračune u stranci, a sad vidimo da je sam vrh HDZ-a vezan uz polusvijet. Tome se moramo svi zajedno oduprijeti, ne želimo živjeti u takvoj zemlji i zato gradimo ovu koaliciju lijevog centra, kazala je Mrak Taritaš.

Ponovila je da HDZ provodi kvazi-reforme: mirovinsku reformu koja nije reforma, jer će ljudi raditi duže za manje penzije, potom poreznu reformu koja nije reforma jer ne rasterećuje rad, i na kraju kurikularnu reformu koja nije reforma jer se provodi i bez opreme i bez edukacije nastavnika.

Miletić oštro po Horvatu

Boris Miletić oštro je kritizirao Vladu zbog stanja u Uljaniku i 3. maju, rekavši kako je iz objavljene prepiske o brodogradnji jasn o da Vlada ne želi štititi škverove već ih želi poslati u propast. »Teško mi je slušati izgovore iz Vlade, a znamo da je problem brodogradnje pred njima već 12 mjeseci.

Očito, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj nije im bitna, neće je zaštititi, a najbolje govori podatak da ministar Horvat nije bio na sastanku u Vladi kad smo svi bili tamo, dva župana, dva gradonačelnika itd. Bilo je vremena da se ova Vlada opredjeli je li za brodogradnju ili ne, i vidimo kako su se postavili«, rekao je Miletić.

Šef PGS-a Darijo Vasilić istaknuo je da PGS i IDS godinama surađuju na temama decentralizacije, a također ističe i da je politika u Istri i Rijeci primjer odgovorne politike, a upravo su to najrazvijenije regije u Hrvatskoj.

– Najnovija porezna politika jedan je od novih primjera centralizacije, jer su lokalne samouprave na otocima samo u PGŽ izgubile oko 20 milijuna kuna, a brdsko-planinski krajevi još 30 milijuna kuna samo u PGŽ. Zato sam sretan da je PGS dio priče sa Amsterdamskom koalicijom koja se bori za novu i naprednu Hrvatsku, rekao je Vasilić.

Na pitanje što će mu reći SDP-ovci na ovu suradnju, s obzirom da PGS u Rijeci surađuje sa SDP-om, Vasilić je rekao:

– Pa, koalicijska suradnja PGS-a i IDS-a starija je nego suradnja PGS-a i SDP-a, pa se nadam se će kolege to uvažiti, rekao je Vasilić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.