Rupe u antikorupcijskom sporazumu

U vrijeme izbora udžbenika vode učitelje na ekskurzije

Ljerka Bratonja Martinović

Izdavačka kuća »Školska knjiga« učitelje i profesore vodi u subotu u Klagenfurt, na stručni skup, dok »Profil« primjerice poziva na jednodnevnu edukativnu ekskurziju i obilazak »Hiše eksperimentov« u Ljubljani 



ZAGREB » U jeku sezone odabira novih školskih udžbenika za školsku godinu 2014/2015., učitelji i profesori bombardirani su pozivima nakladničkih kuća na stručna usavršavanja i skupove u zemlji i inozemstvu, koji više nalikuju komercijalnim turističkim aranžmanima nego nastavničkoj edukaciji. Učitelje predmetne nastave izdavačka kuća »Školska knjiga« tako u subotu, 10. svibnja, vodi u Klagenfurt, u obilazak Minimundusa, poznatog austrijskog turističkog odredišta gdje se može razgledati 170 minijaturnih građevina iz pedesetak država svijeta. Izlet je najavljen kao stručni skup »Građanski odgoj i put oko svijeta u 80 dana«, a osim obilaska Minimundusa nastavnici će poslušati 45-minutno predavanje o građanskom odgoju u europskom i svjetskom kontekstu. 


  »Stručni skupovi«


– Putovanjem oko svijeta u 80 minuta cijeli će svijet postati učionica u kojoj ćemo upoznati suvremene načine poučavanja te otkriti što sve može biti poticaj za učenje i stvaranje – obrazlaže se posjet Minimundusu u pozivu na stručni skup u organizaciji spomenute nakladničke kuće, koja učitelje u subotu vodi i u Pečuh. 



Predsjednik Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe Antikorupcijskog sporazuma, Zorislav Antun Petrović upozorava da bi se nakladnici u vrijeme odabira udžbenika morali ostaviti organizacije ovakvih seminara i svoje aktivnosti svesti na predstavljanje udžbeničkih naslova.    – Dok postupak odabira udžbenika traje, svaka interakcija nakladnika i nastavnika koji te udžbenike biraju trebala bi biti vezana isključivo uz same udžbenike. Nakladnici trebaju predstaviti svoje udžbenike i argumentirati zbog čega su bolji ili kvalitetniji od drugih, a bilo kakve aktivnosti u smjeru unapređivanja metoda poučavanja morali bi ostaviti za kasnije – poručuje Petrović.




   Slične aranžmane nude i drugi nakladnici, pa tako Profil, primjerice, istoga dana učitelje fizike, kemije, biologije, matematike iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije poziva na obilazak »Hiše eksperimentov« u Ljubljani, u okviru jednodnevne »edukativne ekskurzije«. 


   Ovakvim izletima, nakladnici su svoje promidžbene aktivnosti uspjeli vješto »ugurati« u Antikorupcijski sporazum koji je darivanje nastavnika besplatnim edukativnim seminarima ograničio na najviše jedan dan, a plaćene obroke, ulaznice i druge troškove  ili promotivni materijal na maksimalnih 100 kuna po nastavniku. Nakladnici su, prema sporazumu, o takvim skupovima dužni tjedan dana ranije obavijestiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, što su redom i učinili. Iako se naizgled nisu ogriješili o potpisani sporazum, iz MZOS-a najavljuju kako će tražiti očitovanje Etičkog povjerenstva o ovakvoj praksi nakladničkih kuća. 


  Edukativni seminar


– Izdavačka kuća »Školska knjiga« dostavila nam je obavijest o edukativnom seminaru koji uključuje posjet Minimundusu u Klagenfurtu. O edukativnim skupovima u trajanju od jednoga dana u zemlji i inozemstvu Ministarstvo je izvijestio i Profil International. Nitko od nakladnika pritom nije naveo tko snosi troškove puta i u kojem iznosu – kažu u MZOS-u. Za ilustraciju, cijena jednodnevnog izleta u austrijski Minimundus u aranžmanima turističkih agencija kreće se oko 200 kuna, ne računajući ulaznicu koja za grupni posjet iznosi 11,50 eura po osobi. 


   U MZOS-u podsjećaju kako su seminari za promociju udžbenika i edukativni seminari koji ne traju dulje od jednoga dana, uz obvezu prijavljivanja njihovog održavanja te zabranu isplata dnevnica i troškova noćenja, predviđeni Antikorupcijskim sporazumom. »Međutim, mogući plaćeni obroci, ulaznice za posjet različitim znamenitostima, kao i dijeljenje bilo kojeg promotivnog materijala čija vrijednost prelazi iznos od 100 kuna, značilo bi kršenje sporazuma koje je Ministarstvo s nakladnicima potpisalo u dobroj vjeri«, poručuju iz MZOS-a, te najavljuju da će o spomenutim skupovima tražiti očitovanje Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe Antikorupcijskog sporazuma.