Rezanje u Ministarstvu obrane

U vojsci previše generala: u dva mjeseca iz MORH-a odlazi 180 zaposlenih

Danko Radaljac



 Ova postava MORH-a zaključila je i kako je potrebna veća otvorenost sustava prema medijima i javnosti. Tako se već razglabaju ideje o posebnim televizijskim produkcijama, ali i uspostavi direktnog kontakta s ljudima putem socijalnih mreža. Želja je, kažu Kotromanović i njegovi suradnici, približiti rad vojske običnim ljudima, a time i dodatno promovirati oružane snage, za koje se danas može kazati kako nisu dovoljno medijski popraćeni. Što zbog hermetičnosti samog sustava, što zbog teškog sporazumjevanja s novinarima.



    Svi koji bi tako trebali otići pripadaju neborbenom sektoru, odnosno radi se o administraciji unutar Ministarstva obrane, a ne o aktivnim pripadnicima Oružanih snaga. Novi ministar i njegovi ljudi očekivano su zaključili kako je administrativni sektor jednostavno prevelik za broj vojnika. Za tako nešto nisu trebale presistematične analize, obzirom da MORH ima tek nešto manje neborbenog sektora od njemačke vojske, koja pak broji preko 200.000 vojnika. Pored toga, nakana je smanjivati i broj generala, koji je jednostavno prevelik za ukupan broj vojnika. Ustrojstveno HV ima 37 generala, a trenutno ih ima 30, a taj broj će se smanjivati. 




    Dugoročniji plan je srezati još najamnje 200-tinjak ljudi, kada to bude financijski moguće. Za sada će to biti nešto malo ispod 200 osoba, jer se njima mogu ponuditi potrebni uvjeti za izlazak iz sustava. I u ovom segmentu se vidi kako obrambeni proračun pati, možda čak i malo više od svih ostalih, u recesiji. 


    Da pritisak bude i malo jači, MORH je u prošloj godini na sudovima izgubio radnih sporova u vrijednosti od oko 82 milijuna kuna. To se odnosilo na neplaćeni prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice i slične stvari. Veliki je problem Zakon o službi u Oružanim snagama, koji je veliki dio regulacija ostavio Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za državne službenike, što je u praksi značilo da su vojnici često bili najobičniji državni službenici s radnim vremenom od 8 do 16, a za sve ostalo se plaćalo dodatno, rekao je ministar Kotromanović. Da je Zakon veliki problem potvrdili su i pomoćnica ministra obrane Višnja Tafra te načelnik Glavnoga stožera general Drago Lovrić. Stoga su najvili da bi se do ljeta trebao završiti nacrt novog zakona, a uz njega bi novi bio i Zakon o obrani. S ta dva pravna akta trebalo bi bolje regulirali vojničke zadaće.