Sindikati ne odustaju

U srijedu štrajkaju sve škole u državi, pridružit će im se fakulteti. U PGŽ-u štrajk i u utorak

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti«, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.



 Čelnici sindikata obrazovanja najavili su u ponedjeljak da će u srijedu, kada će štrajkati sve škole u Hrvatskoj, organizirati prosvjednu šetnju do Marka trga kako bi izvršili pritisak na Vladu, a pridružit će im se i fakulteti.


Na prosvjedu »6.11. za 6,11 posto«, koji u srijedu organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da će u srijedu štrajkati i fakulteti, pa tada neće raditi referade i stručne službe.


»Na Markovu trgu govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i vrlo važan govornik, Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja«, naglasio je predsjednik srednješkolskog sindikata Branimir Mihalinec.




»Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti«, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.


Odaziv sindikalnog članstva i dalje velik


U ponedjeljak u osnovnim školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije štrajka 99,72 posto članstva sindikata. U srednjim školama odaziv je preko 90 posto.


U utorak štrajkaju Primorsko-goranska i Zadarska županija.


U četvrtak će se štrajkati u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.


U utorak će se čelnici sindikata ponovno sastati s predstavnicima Vlade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Taj će sastanak, kažu sindikalci, biti konzultativan, kao priprema za onaj pregovarački krajem tjedna.


»To je sastanak na kojem ćemo ponovno razmijeniti argumente, kao priprema za pregovarački sastanak koji se očekuje krajem tjedna«, zaključio je Mihalinec.(Hina) xar>skr<04.11.2019. 13:17:40>res<