Školski pribor opasan po zdravlje

U prodaji bojice koje mogu izazvati alergiju, ali i rak; Što rade državne institucije?

Bojana Mrvoš Pavić

Od ukupno 70 testiranih proizvoda, dva su se pokazala kao potencijalno opasna po dječje zdravlje. Riječ je o drvenim bojicama i kemijskim olovkama koje u boji sadrže aromatske amine



ZAGREB Veleprodajni trgovački centar »Metro Cash and Carry« javnosti je predstavio rezultate svog istraživanja, naručenog od Zavoda za javno zdravstvo »Andrija Štampar« iz Zagreba, koji je ispitao zdravstvenu ispravnost 70 proizvoda iz školskog asortimana – olovaka, bojica, flomastera, ljepila i slično, kao i tekstila, općenito proizvoda koji su često u kontaktu s dječjim ustima i kožom.


Od ukupno 70 testiranih proizvoda, dva su se pokazala kao potencijalno opasna po dječje zdravlje. Riječ je o drvenim bojicama i kemijskim olovkama koje u boji sadrže aromatske amine, supstance koje mogu, u »boljem« slučaju, izazvati alergijske reakcije ukoliko boja dolazi u kontakt s ustima, odnosno ako dijete olovku grize, no dugoročno problemi mogu biti i veći jer su amini potencijalno kancerogeni.   Ime proizvođača u »Metrou« nisu otkrili no, kako napominju, proizvođač je obaviješten o rezultatima ispitivanja, a sporne su bojice i kemijske olovke povučene s »Metroovih« polica.

Postavlja se, međutim, pitanje kako bi, i bi li uopće, javnost dobila informaciju o spornim proizvodima da »Metro« nije objavio svoje istraživanje, odnosno kako je moguće da se takvi proizvodi, kojih najvjerojatnije ima još, i to u puno većem broju, uopće nalaze na policama trgovina i knjižara.


»Metro« je o spornim proizvodima obavijestio proizvođača, no kako našem listu odgovaraju iz Ministarstva zdravstva, čija je Sanitarna inspekcija nadležna za ispitivanje zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe, obavijestiti je trebao i njih ukoliko se proizvod nalazio u prodaji.




 S druge strane, Zavod za javno zdravstvo »Andrija Štampar«, kažu u Ministarstvu, to nije dužan. Drugim riječima, makar u javnom vlasništvu (Grada Zagreba) i s javnozdravstvenom funkcijom, Zavod nije dužan obavijestiti – nikog, što potvrđuju i u samom »Andriji Štamparu«.


Naime, kad bilo kakva analitička institucija, poput ove, ima ugovor s nekim privatnim naručiteljem, u ovom slučaju »Metroom«, koji je za istraživanje »Andriji Štamparu« platio pola milijuna kuna, ne smije s otkrivenim podacima istraživanja izlaziti u javnost, niti o tome obavještavati druge nadležne institucije, jer time riskira »penale« iz ugovora, ali i gubitak akreditacije za posao.   Što rade državne institucije, za taj posao plaćene?

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 2. rujna 2011.