Rad na određeno

U prerađivačkoj industriji i trgovini je najlakše naći posao – ali i dobiti otkaz

Gabrijela Galić

Radi se o radno-intenzivnim djelatnostima u kojima se posao uglavnom pronalazi na određeno vrijeme. I u listopadu je gotovo 94 posto zaposlenih bilo na određeno vrijeme

ZAGREB » Prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo djelatnosti su u kojima se posredstvom državne burze rada zapošljava najviše osoba. Tu su još građevinarstvo, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kao i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti. Te djelatnosti već su duže vrijeme u grupi onih koje najviše zapošljavaju, a ovisno o sezoni njihov se poredak mijenja. Istovremeno, iz tih djelatnosti u evidentiranu nezaposlenost pristiže i najviše novoprijavljenih radnika, što zapravo pokazuje kako je riječ o radno-intenzivnim djelatnostima u kojima se posao uglavnom pronalazi na određeno vrijeme. Pa i tijekom listopada gotovo 94 posto zaposlenih iz evidencije burze posao su našli na određeno vrijeme.  

 Utjecaj sezone




Protekla dva mjeseca na listu djelatnosti u kojima se najčešće zapošljavalo ušlo je i obrazovanje, što je dijelom posljedica sezonskih kretanja. Tijekom rujna, dakle uz početak obrazovne godine, u toj je djelatnosti zaposleno nepunih 3,8 tisuća osoba ili 23,6 posto ukupnog broja zaposlenih iz evidencije nezaposlenih. U listopadu su prerađivačka industrija i trgovina pretekli obrazovanje. Tako je od 13.139 osoba koje su tijekom listopada zasnivale radni odnos, u prerađivačkoj industriji zaposleno njih 18,1 posto, trgovi na veliko i malo 15,4 posto, obrazovanju 13,1 posto. Kraj turističke sezone snažno je smanjio zapošljavanje u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane koja je u listopadu zaposlila 8,3 posto ukupno zaposlenih radnika iz evidencije nezaposlenih, dok je 7,1 posto zaposleno u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.



Prema obrazovnoj strukturi, najviše se zapošljavaju radnici s trogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem, KV radnici, odnosno gimnazijalci i radnici s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem, kojih je i najviše u evidenciji nezaposlenih. U ukupnom broju zaposlenih s burze tijekom prošlog mjeseca na njih otpada više od 60 posto. S nepunih 25 posto udjela slijede nezaposlene osobe s visokoškolskim obrazovanjem, prvostupnici i radnici s višom školom. Tom udjelu pridonosi činjenica da je obrazovni sustav, makar i na zamjenama angažirao radnike, ali i to što se pod zaposlenima vode i SOR-ovci, odnosno osobe na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa





No, istovremeno je djelatnost smještaja te pripreme i usluživanja hrane prošli mjesec najviše sudjelovala u priljevu novonezaposlenih u evidenciju. Od 29.164 osobe koje su u evidenciju nezaposlenih pristigle iz rada preko 10,5 tisuća ili 36,2 posto pristiglo ih je iz turističkih djelatnosti nakon okončanja turističke sezone. I trgovina je tijekom listopada više radnika otpustila no što ih je zaposlila. Tako je u toj djelatnosti tijekom listopada bez posla ostalo preko 4,8 tisuća radnika ili 16,6 posto ukupnog broja, iz rada, novopridošlih u evidenciju nezaposlenosti.


 


 Građevina povoljnije


Istovremeno je dvije tisuće osoba posao pronašlo u trgovini. I prerađivačka industrija snažnije je optuštala nego zapošljavala, pa je bez posla u toj djelatnosti ostao 3.281 radnik, dok je 2.376 osoba iz evidnecije burze posao pronašlo u prerađivačkoj industriji. Snažnije rezanje od zapošljavanja prisutno je i u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima u kojima je otpušteno 2,5 puta više radnika no što ih je zaposleno. Jedino građevinarstvo bilježi povoljniji trend zaposlivši u listopadu 199 radnika više no što ih je tijekom istog mjeseca otpušteno (1.388).