Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Protiv zatiranja nepoćudnih

U obranu Hrvatskoj uživo stale osobe s invaliditetom: Zahvaljujući toj emisiji uspjeli smo senzibilizirati javnost

foto: hrt.hr
foto: hrt.hr
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2017. u 12:27 2017-09-12T12:27:48+02:00

Građanska inicijativa »Pomozimo djeci s invaliditetom» istaknula je u priopćenju kako je »Hrvatska uživo« kontinuirano i sustavno pratila njihove aktivnosti od početka njihova djelovanja, kojim su nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND), GONG i građanska inicijativa »Pomozimo djeci s invaliditetom« usprotivili su se u utorak ukidanju HRT-ove emisije »Hrvatska uživo«.

Iako je bilo predviđeno da »Hrvatska uživo» i dalje bude emitirana na HTV 1, za što je osiguran proračun do siječnja 2018. godine, a urednici i novinari pozvani su na svečano predstavljanje jesenske programske sheme HRT-a, emisija je u posljednji trenutak izbačena iz programa.

HND je u priopćenju osudio izbacivanje emisije »Hrvatska uživo« iz programa HTV-a, kao i vulgarni napad potpredsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petra Škorića na novinarku Maju Sever.

Zatiranje profesionalizma i šikaniranje nepoćudnih novinara

»HND takav postupak najoštrije osuđuje ocjenjujući ga nastavkom zatiranja profesionalizma ukidanjem i marginalizacijom emisija od javnog interesa u informativnom programu HRT-a, te šikaniranja novinara i urednika koji ne pristaju biti poslušnici poslovnog i programskog rukovodstva što sustavno uništava ono zbog čega HRT i postoji kao javni medijski servis«, ističe HND u priopćenju.

Objašnjenje vodstva HRT-a da je emisija izbačena iz programa jer su se gledatelji žalili da je u njoj previše politike HND ocjenjuje tragikomičnim.

Uz to što je emisija bila u već pripremljenoj programskoj shemi, »Hrvatska uživo« mahom je obrađivala teme iz spektra socijale, zdravstva, prava najranjivijih skupna, sindikata, civilnog društva i kulturnih događaja, a dnevna politika je bila zastupljena tek u izravnim javljanjima iz Hrvatskog sabora s najnovijim informacijama i komentarima zastupnika na aktualne teme.

»Očita je i manipulacija pozivanjem na navodno mišljenje gledatelja koje nije ničim potkrijepljeno, dok se istovremeno zanemaruju masovna negodovanja gledatelja zbog, na primjer, emitiranja nedjeljnih misa u kojima dio svećenika drži političke govore, te prigovori na kvalitetu glavnih informativnih emisija, uključujući i središnji Dnevnik, koja gotovo da nikada do sada nije bila lošija«.

Osim toga, podaci pokazuju da je prosječni doseg objava na Facebook stranici emisije »Hrvatska uživo« gotovo pola milijuna s više od 40.000 »lajkova«, čime je ona aktivnija i jača od stranica Vijesti HRT i Moj Hrt na kojima radi 20 ljudi u Novim medijima HRT-a. Zbog je besmislena tvrdnja da tu emisiju gledatelji ne vole, navodi se u priopćenju.

Zastupnik HDZ-a izvrijeđao Maju Sever

HND također osuđuje vulgarnu »proslavu» ukidanja emisije »Hrvatska uživo« na Facebooku, gdje je Petar Škorić, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, izvrijeđao novinarku i jednu od urednica te emisije Maju Sever.

»Odmah nakon što je Tomislav Karamarko postao potpredsjednik Vlade, a Zlatko Hasanbegović ministar kulture, te je hitno više od 70 urednika, novinara, producenata i drugih kreativnih zaposlenika bez ikakve profesionalne potrebe i objašnjenja zamijenjeno novima, HND je javno upozorio da će se HRT, pogotovo njegov informativni program, drastično i brzo srozati na razinu možda najnižu u povijesti Hrvatske kao samostalne države. To se i dogodilo«.

HND dobiva mnoge pritužbe iz Zagreba, ali i HRT-ovih centara u drugim gradovima zbog šikaniranja nepoćudnih novinara. »Da nije riječ o profesionalnom vođenju HRT-a u javnom interesu već o služenju političkim interesima vladajućih, koji i dalje ne žele profesionalan javni medijski servis, pokazala je i odluka Hrvatskog sabora o raspuštanju Nadzornog odbora nakon što je to tijelo otkrilo krupne nepravilnosti u poslovanju HRT-a uključujući i nezakonite nabave programa vanjske produkcije te druge nezakonitosti vezane za program«, navodi se u priopćenju HND-a.

GONG je u pismu saborskom Odboru za medije poručio kako je pred tim odborom izazov – podržati slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja ili političko kažnjavanje profesionalnog novinarskog rada na HRT-u.

»Hrvatska uživo« je »oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije, koja se redovito nalazi pod neslužbenim šikaniranjem vlastite kuće«, a s obzirom da je zbog akcija Hrvatskog sabora ostavljena bez Nadzornog odbora, pred saborskim Odborom za medije nalazi se najveća odgovornost: ako su njegovi članovi otvoreni za faktografski pristup novinarstvu, otvaranje dijaloga i suprotstavljanje mišljenja, morali bi javno reagirati slanjem jasne poruke aktualnoj upravi HRT-a, navodi u pismu izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

Izbacivanje sadržaja posvećenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom

Građanska inicijativa »Pomozimo djeci s invaliditetom» istaknula je u priopćenju kako je »Hrvatska uživo« kontinuirano i sustavno pratila njihove aktivnosti od početka njihova djelovanja, kojim su nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

»Zahvaljujući toj emisiji uspjeli smo senzibilizirati javnost za brojne teme o kojima do tada nije bilo govora u medijskom prostoru. Upravo zbog emisije Hrvatska uživo mnoge su nepravde i diskriminacije ispravljene. Stoga smo ostali iznenađeni odlukom HTV-a o ukidanju emisije«, stoji u priopćenju.

»Naša građanska inicijativa koja ima 7120 članova ne može utjecati na uređivačku politiku HTV-a, no može izraziti nezadovoljstvo programskom politikom s kojom će s javne televizije gotovo u potpunosti nestati sadržaji namijenjeni senzibilizaciji javnosti na brojne probleme s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i njihove obitelji«, navodi inicijativa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija