Dok nas izborno zakonodavstvo ne razdvoji...

“U ime obitelji”: Skupit ćemo potpise protiv volje HDZ-a, pa nije ovo njihova država

Dražen Ciglenečki

Članstvo HDZ-a, ne sumnjam u to, podržava pitanje koje smo predložili i samo nam je to važno. Nema razloga da ne uspijemo prikupiti propisani broj potpisa, zaključuje Planinić



ZAGREB Referendumskom inicijativom za ustavne izmjene izbornog zakonodavstva »U ime obitelji« ovog su se puta našli na suprotnoj strani HDZ-u i to je važna politička činjenica. I dok su u vezi s referendumom za ustavno reguliranje braka Tomislav Karamarko i Željka Markić nastupali usklađeno, tako da se nagađalo da je to početak njihove političke suradnje, sada je HDZ izrazito protiv neposrednog izjašnjavanja o uvođenju u Ustav preferencijalnog glasovanja, zabrane predizbornih koalicija i snižavanja izbornog praga na tri posto. Prošle godine Karamarko je pozivao stranačko članstvo da potpiše referendumsku peticiju, što je i sam učinio, i to je sigurno bitno pridonijelo uspjehu te inicijative. Zato se sada postavlja pitanje mogu li »U ime obitelji« ne samo bez pomoći HDZ-a, nego čak kontra Karamarkovoj stranci prikupiti dovoljno potpisa. Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima »U ime obitelji«, uvjeren je da to neće predstavljati otegotnu okolnost.


  – Mi se zalažemo za izborni model kojim bi se u Hrvatskoj ukinulo dominaciju političkih kasti i uvjereni smo da je to demokratski. Zato računamo s podrškom svih građana koji se slažu s ovakvim pristupom. A što će napraviti vodstva stranaka, to je njihova stvar. Ne vodimo brigu o tome što misle ni SDP ni HDZ, Hrvatska nije država HDZ-a, rekao nam je Planinić.    

Okupljanje volontera


On ističe da je već u tijeku okupljanje volontera koji će prikupljati potpise i siguran je da izostanak HDZ-ove podrške neće otežati njihov posao.


  – Imali smo za prošli referendum 6.000 volontera, a doista nismo znali je li među njima bilo i članova nekih stranaka. To nam je sasvim irelevantno. Tako će biti i za predstojeći referendum. Članstvo HDZ-a, ne sumnjam u to, podržava pitanje koje smo predložili i samo nam je to važno. Nema razloga da ne uspijemo prikupiti propisani broj potpisa, zaključuje Planinić.


  U samom HDZ-u mišljenja su podijeljena. Pojedini naši sugovornici procjenjuju da će »U ime obitelji« vrlo teško bez HDZ-ove političke potpore izgurati ovaj referendum, drugi, pak, misle, da to neće biti problem. U svakom slučaju »U ime obitelji« nalaze se pred velikim političkim izazovom. Ako ne uspiju mobilizirati građane i prikupiti 450 tisuća potpisa, to će značiti da oni bez HDZ-a nisu relevantan politički čimbenik. U suprotnom će, međutim, biti jasno da je HDZ dobio ozbiljnog konkurenta na desnici, koji može okupiti građane i kad najjača oporbena stranka ne sudjeluje u tome.    

Podijeljen HDZ




No, nije u pitanju samo monopol HDZ-a na desno orijentirane birače. U stranci ima ljudi koji nemaju ništa protiv intervencija u izborno zakonodavsto koje predlaže Željka Markić. Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet i u srijedu je u izjavi za HTV podržao uvođenje preferencijalnog glasovanja. Ta je izjava kronološki bila prije oprečnog istupa Davorina Mlakara u sjedištu HDZ-a, ali i to bi moglo dodatno zahladiti Karamarkov odnos prema Prgometu. Iako, zapravo, predsjedništvo HDZ-a dosad nije niti raspravljalo o temi koju nameće »U ime obitelji«. Potvrdio nam je to i član predsjedništva Gordan Jandroković.


  – Predsjedništvo stranke nije to još imalo na dnevnom redu i zato mogu govoriti isključivo u osobno ime. Nešto od toga što se navodi u referendumskom pitanju mi je prihvatljivo, a dio sigurno ne bi bio koristan za Hrvatsku. Ali, iritira me što se one koji imaju drukčije mišljenje o izbornim pravilima koje predlaže »U ime obitelji« odmah proglašava nedemokratima. Svaka država Europske unije ima svoj izborni model i svaki je demokratičan, naglašava Jandroković.


 Razmjere raskola između HDZ-a i »U ime obitelji« dobro ilustrira neslužbena informacija da je Jandroković u srijedu odbio nalog stranačke glasnogovornice Dajane Antonije Bebek da za jednu od televizija da izjavu da Željka Markić svojim djelovanjem faktično podržava predsjednika Ivu Josipovića. Premda Jandroković često u Saboru preuzima ulogu stranačkog gromobrana, što je nekad bio Andrija Hebrang, navodno se ovaj put izmaknuo. Jandroković nam jučer nije želio ni potvrditi ni demantirati da nije htio medijski promovirati tezu da »potpora Željki Markić predstavlja potporu Josipoviću«.


  – Ne mogu to komentirati, rekao nam je Jandroković.