Predbožićna bizarnost

U Velikoj Gorici uklonili snjegoviće jer su vrijeđali osjećaje katolika, objašnjenje je genijalno

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook



Snjegovići postavljeni ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici uklonjeni su jer su, čini se, toliko vrijeđali vjerske osjećaje tako nastrojenih građana da nisu ni dočekali otvorenje tamošnje izložbe. Djelo su umjetnika Zdenka Bašića koji je u razgovoru za N1 rekao kako je on dobio šturo objašnjenje iz Muzeja da su se ljudi žalili zbog njihovog izgleda.


No, žalili su se, kaže, i na vrijeđanje vjerskih osjećaja, jer da su postavljeni u predbožićno vrijeme.


“Moje informacije su da je građanstvo, odnosno vjernici, su bili uvrijeđeni snjegovićima i pritiska je bio i na Grad da se uklone. Ja sam iz protesta zato povukao i s jučerašnjeg otvorenja jer mi je nedopustivo ovakvo nepoštovanje umjetnosti”, rekao je za N1 vidno uzrujani autor Bašić.




“Kroz koncept izložbe uopće nismo ulazili u vjernički dio. Mi nismo ni bili angažirani oko adventa nego smo radili svoju izložbu”, dodaje Bašić za N1.


Još bizarnije objašnjenje za uklanjanje snjegovića Index je dobio iz Ureda gradonačelnika Velike Gorice.


“Nakon brojnih prigovora građana na društvenim mrežama, snjegovići su izostavljeni iz scenskog izgleda kraj pozornice, budući da je u organizaciji događanja uvijek najvažnije mišljenje naših sugrađana.


Tijekom događanja prate se komentari naših sugrađana i reagira se prema njihovim zahtjevima kako bi Prosinac u Gorici bio što bolji i uspješniji događaj”, odgovorila je za Index mailom Elizabeta Stipetić iz ureda gradonačelnika.


No, na društvenim mrežama moguće je pronaći uglavnom samo zgražanje zbog ovakve odluke. Nikakve primjedbe nisu vidljive na Facebook stranicama TZ Velike Gorice niti Muzeja Turopolja. Index je stoga upitao ured gradonačelnika gdje se mogu pronaći spomenuti prigovori?


“Nismo u mogućnosti u službenom dopisu stavljati linkove na profile građana, ali ih je pretragom vrlo jednostavno pronaći”, odgovorila je za Index Stipetić.