Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Kontrole

U Uljaniku zadnja testiranja na impresivnoj jack-up platformi ''Apollo''

U Uljaniku zadnja testiranja na impresivnoj jack-up platformi ''Apollo''
U Uljaniku zadnja testiranja na impresivnoj jack-up platformi ''Apollo''
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2018. u 19:44 2018-07-18T19:44:45+02:00

 U pulskom se Uljaniku intenzivno provode zadnje kontrole i testiranja na impresivnoj jack-up platformi »Apollo« koja bi, ako se sve bude odvijalo prema planu, do konca ovog mjeseca trebala biti isporučena naručiteljima, potvrdio je novinarima u srijedu direktor Uljanik Brodogradilišta Denis Rabar. 
»Ova samopodizna platforma je tehnički i tehnološki izazov u brodogradnji i bit će izvrsna referenca za budućnost Uljanika. Testiramo je svakodnevno, a prije desetak dana bila je podignuta na 90 metara visine iznad mora i tog se dana mogla vidjeti gotovo iz svih dijelova grada, ali i s prilaza Puli. Opremljena je dizalicom nosivosti veće od 800 tona, sustavom za dinamičko pozicioniranje i nastambom za 90 članova posade, dok joj je vrijednost veća od 100 milijuna eura«, ustvrdio je Rabar.

Jack-up platformu, koja nosi oznaku novogradnja 520, Uljanik je ugovorio s belgijskom kompanijom GeoSea N.V., a u more je porinuta u kolovozu prošle godine. Radi se o specijalnom plovnom objektu dužine 87 metara, širine 42 metra i nosivosti veće od 7,2 tisuće tona. Ta je jack-up platforma namijenjena radovima u Sjevernome moru, a koristit će se prilikom instaliranja vjetroelektrana, podizanja teških tereta, radova na istraživanju i eksploataciji podmorja.

Rabar ističe kako je ovih dana obavljena i pokusna plovidba na kojoj su testirane plovne sposobnosti broda i njegova orijentacija, odnosno dinamičko pozicioniranje u skladu sasustavima.
»Radi se o prvom brodu takve vrste koji je izgrađen u Uljaniku i zbog toga je bio izuzetan izazov i s tehničke i s tehnološke strane«, rekao je Rabar.
Dodaje kako su na opremnoj obali, uz samopodiznu platformu, još i samousisno jaružalo s vlastitim pogonom instalirane snage 42 megawata te polarni »exploring cruise«.
Rabar stoga smatra kako je za brodograđevnu industriju u svjetskim razmjerima prilično spektakularan niz brodova na istoj opremnoj obali. To je »ono čemu težimo i kakva bi trebala izgledati budućnost Uljanika«, zaključio je direktor Brodogradilišta i član Uprave Uljanik grupe Denis Rabar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.