Neven Mimica o opasnim proizvodima

U Hrvatskoj se najčešće prijavljuju nesigurne igračke, u EU odjeća i tekstil

Irena Frlan Gašparović

U gotovo dvije trećine slučajeva, zemlja podrijetla prijavljenih proizvoda bila je Kina, uključujući Hong Kong, ali za deset posto proizvoda zemlja porijekla nije uopće utvrđena



ZAGREB – Neven Mimica mahao je danas pred novinarima žutim, napola rastaljenim fenom.


»Čini se kao da je ovo fen, a proizvodi poput ovoga mogu ozlijediti, čak i ubiti«, kazao je povjerenik za zaštitu potrošača predstavljajući novo izvješće o europskom sustavu za brzo uzbunjivanje kroz koji Europska unija već deset godina nastoji zaštititi europske potrošače od potencijalno opasnih i štetnih neprehrambenih proizvoda. Putem tog sustava (RAPEX) države članice razmjenjuju informacije o takvim proizvodima te mjerama koje su poduzele. 


U prošloj godini države članice EU-a uputile su putem RAPEX-a 2.364 obavijesti o potencijalno štetnim proizvodima i poduzetim mjerama, primjerice, da je neki proizvod zaustavljen na granici, povučen s tržišta ili da mu treba dodatno upozorenje. Hrvatska je, pak, lani kroz sustav poslala 151 obavijest – dio se odnosio na potencijalno štetne proizvode koji su otkriveni na domaćem tržištu, a dio je bila reakcija hrvatskih nadležnih tijela na informacije iz drugih članica. Prema godišnjem izvješću, RAPEX se u Hrvatskoj lani najčešće koristio za »prijavu« igračaka, na drugom su mjestu proizvodi iz kategorije hobija i sportske opreme, zatim laserski pokazivači, upaljači te odjeća, tekstil i modni artikli. 




Na razini cijele EU, najčešće se prijavljuje odjeća i tekstil te igračke, slijede električni uređaji i oprema, zatim motorna vozila i kozmetika. Zemlje članice najčešće upozoravaju na opasnost od davljenja, gušenja i ozljeda, ali i na kemijsku opasnost, odnosno prisutnost određenih štetnih tvari u obući, odjeći, igračkama. 


U gotovo dvije trećine slučajeva, zemlja podrijetla prijavljenih proizvoda bila je Kina, uključujući Hong Kong, ali za deset posto proizvoda zemlja porijekla nije uopće utvrđena. Mimicu to brine pa upozorava da je potrebno smanjiti udio takvih, nesigurnih proizvoda nepoznatog porijekla. 


Iako broj obavijesti iz godine u godinu raste, a lanjska je godina bila rekordna, povjerenik tvrdi da to nije razlog za zabrinutost, nego da je to posljedica boljeg nadzora tržišta i veće učinkovitosti nadležnih tijela da rano otkriju potencijalno štetne proizvode.