Podijeljeni oko prijedloga

U HDZ-u dvije struje: Dio ih ozbiljno razmišlja o ponudi da se vrate za stol s “mostovcima”

Zlatko Crnčec

Ilustracija D. Kovačević

Ilustracija D. Kovačević

Drže da bi biračima mogli objasniti da se vraćaju  jer ne žele zemlju ostaviti bivšim komunistima, te potom raditi isto što radi i SDP - odugovlačiti i razbijati pregovarački proces kako bi se prisililo Grabar-Kitarović  da raspiše izbore



ZAGREB  U HDZ-u ozbiljno razmišljaju o ponudi predsjednika Mosta da se vrate u proces pregovoranja o sastavljanju nove Vlade, ali nikakva odluka do jučer uvečer nije donesena. Cijela će stvar biti razmatrana na predsjedništvu stranke danas u podne nakon čega će uslijediti i konzultacije s koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije.


Pred vodstvom stranke je dilema da li ostati kod subotnjih izjava kada je Tomislav Karamarko napustio trojne pregovore ne pristavši prethodno na to da potpiše dokument koji mu je ponudio predsjednik Mosta Božo Petrov. U tom bi slučaju HDZ, smatraju, ostao principijelan i mogao bi računati na to da će građani to honorirati na izborima, najvjerojatnije prijevremenim. U stranku je jučer stiglo puno telefonskih poziva, mailova i sms poruka u kojima građani podržavaju vodstvo stranke u namjeri da odustane od ulaska u tripartitnu vladu. Kako se može neslužbeno doznati, nakon što su se u subotu uvečer vratili iz Mosta čelnici HDZ-a bili su vrlo opušteni i ponašali su se kao da im je pao težak kamen sa srca. Ovu soluciju u skladu s kojom HDZ ne bi ulazio u nikakve političke kombinacije s HDZ-om snažno podržavaju glavni tajnik stranke Milijan Brkić i politički tajnik Tomislav Čuljak. Oni smatraju da će birači i članstvo HDZ-a cijeniti to što je HDZ bio principijelan i nije želio ulaziti u nikakve kombinacije s koalicijskom Hrvatska raste koju su snažno kritizirali protekle četiri godine.


Međutim, u vrhu HDZ-a postoji i druga škola mišljenja. Oni se slažu u tome da bi HDZ u slučaju da prihvati prijedlog Mosta o povratku u pregovarački proces loše sjela i u javnosti i u članstvu stranke. Međutim, oni se boje da, ma kako na prvi pogled izgledalo nemoguće, postoji solidna mogućnost da Hrvatska raste i Most sastave Vladu koja bi mogla potrajati duže od nekoliko mjeseci, čak i nekoliko godina. Oni smatraju da bi SDP u slučaju da dobije Most na svoju stranu mogao  računati na više  80 zastupnika što bi značilo da bi mogli manipulirati dijelom zastupnika Mosta koji su im ionako skloni.




– U tom slučaju mogli bi  nekoliko godina promatrati tu koaliciju što znači da bi postavili na vlasti SDP i njegove koalicijske partnere koje smo četiri godine kritizirali. Istina je da su birači dobro prihvatili to što smo u subotu izašli, ali ako bi Most i SDP uspjeli vladati duže od šest mjeseci toga se nitko ne bi ni sjećao, smatra jedan član vodstva stranke. Ova škola smatra da se treba pronaći način na koji bi se HDZ vratio u igru, ako treba i tihom diplomacijom prema Mostu da im još malo odškrine vrata na način da dodatno olabavi uvjete.


–  Tko se danas sjeća da se Milanović vratio u igru nakon što je grubo izvrijeđao i nas i Most. Očito je da Brown Milanoviću sugerira da Petrovu govori samo “da – da”, smatraju u HDZ-u. Drže da bi biračima mogli objasniti da se vraćaju  jer ne žele zemlju ostaviti bivšim komunistima, te potom raditi isto što radi i SDP – odugovlačiti i razbijati pregovarački proces kako bi se prisililo  Grabar-Kitarović  da raspiše izbore na kojima vjeruju da bi prošli puno bolje nego 8. studenog.