Za koaliranje spremni

U HDZ-ovoj koaliciji i HRAST i Miljkov HČSP?

Zlatko Crnčec

HRAST će sporazum potpisati sa HSS-om i SU-om, u čijem vodstvu izričito naglašavaju da neće i s HDZ-om, iako je HSS potpisao Sporazum o trajnoj suradnji s HDZ-om koji predviđa da ove dvije stranke zajednički izađu na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore



ZAGREB U okupljanju velike desne koalicije koju HDZ namjerava okupiti za europske, predsjedničke i na kraju parlamentarne izbore  HSP AS ima zadatak okupiti sve pravaške opcije. Cijela pravaška opcija u Hrvatskoj vrijedi oko šest do sedam posto glasova koji bi jako dobro došli HDZ-u. I stoga su čelnici HSP AS, stranke na čijem se čelu nalazi eurozastupnica Ruža Tomašić, već dugo u pregovorima s nekoliko pravaških stranaka. Prvi je iz igre ispao Autohtoni HSP (A-HSP) na čijem se čelu nalazi Dražen Keleminac koji svakog 27. srpnja u Srbu organizira demonstracije protiv obilježavanja komunističkog dana ustanka. 


HSP AS nije dosad službeno pregovarao s HSP-om kojeg je u zadnjih nekoliko godina vodio Daniel Srb zbog loših odnosa. Naime, sam HSP AS su osnovali nekadašnji članovi HSP-a nezadovoljni načinom na koji je stranku vodio  Anto Đapić. Sada je situacija još kompliciranija nakon što se HSP podijelio na dva dijela. Jednom je na čelu i dalje Srb, a drugom  sam Đapić. Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić koji u ime desne koalicije vodi razgovore s ostalim pravaškim frakcijama kaže da bi se u buduću desnu koaliciju eventualno moglo pozvati Srbovu frakciju.


– Vodimo pregovore i s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP) koju vodi Josip Miljak. I njima smo jasno rekli naše uvjete. Najlakše je vikati »Za dom spremni«, »Do drine« ili »Idemo tući pedere«, rekao je Ćorić.  Miljak pak u izjavi za Novi  list kaže da se HČSP neće odreći svojih temeljnih programskih odrednica, te da stranka ima i izravan pristup HDZ-u.




– Ovaj novi HDZ ima dodirne točke s našim programom i ulaze u naš politički spektar, rekao je Miljak. 


Sporazum o suradnji i zajedničkom izlasku na europske i parlamentarne izbore krajem siječnja potpisat će i HSS, HRAST i Stranka umirovljenika (SU).


  – Vjerujem da ćemo na sjednici Glavnog odbora stranke 18. siječnja donijeti definitivnu odluku o potpisivanju sporazuma. Uskoro ćemo s ovim strankama razmijeniti nacrte sporazuma o suradnji koji bi onda trebali biti potpisani tamo negdje oko ili iza 20. siječnja., izjavio je jučer za naš list predsjednik HSS-a Branko Hrg. Da bi sporazum mogao biti skoro potpisan potvrdio nam je i predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić.


  – Osluškujemo bilo naroda i jasno nam je da bi trebalo doći do objedinjavanja onih snaga koje mogu učiniti nešto za spašavanje Hrvatske. U tijeku je propadanje gospodarstva, ali i kulturni rat kojeg vodi sadašnja Vlada. Referendum o braku pokazao je temeljne vrijednosne razlike među političkim strankama. Stoga razgovaramo sa strankama sličnog programa pa smo razgovarali i s HSS-om. Ako će sve biti u redu naš sporazum s HSS-om i SU-om bit će potpisan vrlo skoro, rekao je Ilčić.


  HRAST će sporazum potpisati sa HSS-om i SU-om, ali ne i sa HDZ-om. Ilčić kaže da ova stranka mora pokazati da se razlikuje od one kakva je bila 2011. godine. Međutim, HSS je u srpnju 2013. godine potpisao Sporazum o trajnoj suradnji s HDZ-om koji predviđa da ove dvije stranke zajednički izađu na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore. Stoga još nije do kraja jasno kako će se bez daljnjih pregovora i hoće li se uopće u desnu koaliciju uklopiti HRAST u čijem vodstvu izričito naglašavaju da će oni Sporazum potpisati s HSS-om i SU-om, ali i ne i sa HDZ-om. Iz HRAST-a su već najavljivali da neće pristati da na to da u budućoj eventualnoj objedinjenjenoj koaliciji HDZ bude neka vrsta hegemona. Stoga u HRAST-u smatraju da buduća desna koalicija mora biti slična Kukuriku samo u jednoj stvari, a to je da ni jedna stranka nije glavna. Najviša stranačka tijela HRAST-a praktički su odobrila sklapanje sporazuma s HSS-om i SU-om. Međutim, u toj stranci kažu da će tom prilikom inzistirati na tome da u programska načela buduće koalicije svakako uđe desetak stvari na kojima HRAST inzistira, ponajviše vezano uz svjetonazorska načela, ali i oko rješavanja gospodarskih problema.