Ministarstvo mijenja pravilnike

Tvrtke će od iduće godine morati zapošljavati tri posto osoba s invaliditetom

Gabrijela Galić

Radi se o tvrtkama poslodavaca koji zapošljavaju najmanje 20 ljudi i za njih će se propisati jedinstvena kvota od 3 posto zaposlenih osoba s invaliditetom, neovisno o djelatnosti koju poslodavac obavlja



ZAGREB » Od iduće godine poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika, uz određene izuzetke, obveznici su kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. No, nekoliko tjedana uoči stupanja na snagu tih promjena resorno ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučilo je izmijeniti pravilnike kojima se dodatno uređuje to područje pa se kvota uređuje jedinstveno. Tako će svi obveznici zapošljavanja osoba s invaliditetom imati kvotu u visini od tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod poslodavca, neovisno o djelatnosti koju poslodavac obavlja.


Prvotni plan je bio, a to je i propisano pravilnikom koji je na snagu stupio početkom travnja ove godine, utvrditi tri razine kvota – dva, tri i šest posto – ovisno o djelatnosti kojom se poslodavac bavi.



Resorno ministarstvo mijenja i pravilnik o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poticaje neće moći ostvariti tijela državne uprave i državne vlasti, sudbene vlasti, jedinice lokalne i područne regionalne samouprave, javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i proračunski fondovi, kao i tvrtke u kojima država ili jedinice lokalne uprave i samouprave imaju vlasničke udjele. Subvencije na koje poslodavci imaju pravo izračunavaju se na osnovu minimalne plaće i iznose od 50 do maksimalno 100 posto minimalca, što ovisi otome je li osoba s invaliditetom zaposlena na puno ili nepuno radno vrijeme.





  Kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, na izmjene pravilnika odlučilo se nakon javnih rasprava pri čemu se osluškivalo i bilo poslodavaca. Ministar Mirando Mrsić ističe kako nije cilj imati zakon koji se neće moći provoditi u praksi. Jedno od problematičnih područja pravilnika kojim se utvrđuju kvote bile su upravo djelatnosti poslodavaca. Gospodarski subjekti uglavnom su registrirani za više djelatnosti pa se u praksi moglo dogoditi da, primjerice, poslodavac istovremeno može biti obveznik kvote od šest, ali i dva posto. Kako takvih »zabuna« ne bi bilo, odlučilo se utvrditi jedinstvenu kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom koja će se primjenjivati u svim djelatnostima.


Osim toga, izmjenama pravilnika dodatno je razrađen cijeli sustav.


  Iz ukupnog broja zaposlenih na temelju kojeg se utvrđuje kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom, predlaže se izmjenama pravilnika, izuzimat će se radnici na poslovima oružanih snaga, policijskim poslovima, poslovima zaštite i spašavanja, zaštite osoba i imovine te poslovima vatrogasaca i pirotehničara.


  U praksi to znači da će se, primjerice u zaštitarskom poduzeću, iz ukupnog broja zaposlenih izdvojiti svi zaštitari, a kvota od tri posto osoba s invaliditetom utvrdit će se na osnovu broja »administrativnih« radnika u tom poduzeću. Osim toga, poslodavac koji smatra da se na određeno radno mjesto, zbog posebnih uvjeta rada, ne mogu zaposliti osobe s invaliditetom i da se isto treba izuzeti iz ukupnog broja radnih mjesta na temelju kojih se utvrđuje kvota, dužan je zatražiti suglasnost Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i to uz prethodno pribavljenu suglasnost Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.