Raspetljavanje zavrzlame

Tvrtka Roberta Ježića koja je vlasnik zemljišta za LNG otišla u stečaj

Orjana Antešić

Sudac je odbio ponovni zahtjev Gasfina za odgodom stečaja / Foto Sergej DRECHSLER

Sudac je odbio ponovni zahtjev Gasfina za odgodom stečaja / Foto Sergej DRECHSLER

Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Iva Petanjek, a ročište na kojem će se utvrditi tražbine zakazano je za 10. lipnja



RIJEKA – Kako su se zahuktale aktivnosti, ali i sukobi oko planirane gradnje plutajućeg LNG terminala, tako su se nakon podužeg niza godina mirovanja počele pomicati i raspetljavati zavrzlame oko nekadašnje omišaljske imovine Roberta Ježića i njegove Dioki grupe.


Dok se čeka da sud u Rijeci objavi prodaju Dininog kompleksa, na Trgovačkom sudu u Zagrebu jučer je otvoren stečajni postupak i nad tvrtkom Ćuf koja je u fokusu interesa isključivo zbog praktički jedine imovine koju ima u svom portfelju i zbog koje je i osnovana, a to je oko 300.000 četvornih metara zemljišta uz Dinu na kojem je zacrtana lokacija kopnenog LNG terminala, sada proklamiranog i zamišljenog kao druge faze, nakon plutajućeg kojem se žestoko protivi lokalna zajednica.


I ovo je zemljište bilo pod hipotekom bivše Hypo banke, čiji je paket nenaplaćenih potraživanja prema Ježiću i Dioki grupi krajem prošle godine, podsjetimo, otkupila luksemburška investicijska grupa Gasfin. U slučaju Ćufa, riječ je o osiguranju za oko 290 milijuna kuna.




Ročište o otvaranju stečaja nad Ćufom prvotno je bilo zakazano krajem siječnja ove godine, no tada su predstavnici Gasfina zatražili njegovu odgodu, uz obrazloženje da imaju »mogućnost pristupanja dugu«. Drugim riječima, da zatvore i podmire potraživanja koje Ćuf ima prema državi, odnosno Ministarstvu financija na račun neplaćenih poreza i drugih davanja od 1,7 milijuna kuna, čime bi se bili otklonili razlozi za otvaranje stečaja nad ovom tvrtkom. Upravo je ovaj dug i bio razlog da Fina 2016. godine podnese zahtjev za pokretanjem stečaja nad Ćufom, i to po skraćenom postupku. Tome su doskočili sljednici Hypo banke, Heta Asset Resolution i H-Abduco koji su sa svojim zahtjevom za otvaranjem »regularnog« stečaja na određeni način preuzeli kontrolu nad »igrom« oko ovog zemljišta na kojem je predviđen kopneni LNG terminal.


Zagrebački Trgovački sud udovoljio je prvom zahtjevu luksemburške grupe, međutim, na ročištu krajem prošlog tjedna predstavnici Gasfina ponovno su tražili odgodu, s obrazloženjem da još traju pregovori sa Ministarstvom financija oko plaćanja poreznog duga. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu ovog ih je puta odbio, smatrajući da je proteklo dovoljno vremena da se pitanje toga duga, ako je postojala volja, moglo riješiti. Ocjenjujući tako da bi se svako daljnje odgađanje pokazalo nesvrsishodnim, Sud je donio rješenje o otvaranju stečaja nad Ćufom, uz žalbeni rok od osam dana. Za stečajnu upraviteljicu Ćufa imenovana je Iva Petanjek, a novo ročište na kojem će se utvrditi tražbine svih vjerovnika zakazano je za 10. lipnja.


Koji će biti idući Gasfinovi koraci vezanim uz zemljište Ćufa, teško je prognozirati, no sigurno je da će ono ovisiti o idućim potezima Vlade koja je najavila i donošenje posebnog zakona o LNG terminalu kojim želi ubrzati realizaciju ovog strateškog projekta.


Gasfin je otkupom cijelog paketa potraživanja Hypo banke prema Dini i Diokiju došao u poziciju da ta svoja hipotekarna prava vrlo lako može pretvoriti i u formalno vlasništvo nad zemljištem u Omišlju. Međutim, vlasništvo nad 1,5 milijuna četvornih metara zemljišta – što Dininog kompleksa, što Ćufa – neće im značiti gotovo ništa ako ne uspiju doći do dogovora sa Vladom i nekako se uključiti u ovaj projekat s obzirom na opciju mogućeg izvlaštenja zemljišta.