"Zeleni" Mirele Holy održat će prve unutarstranačke izbore

Tvrdi OraH: Iz stranke izbačeno oko 700 članova jer nisu ništa radili

Zlatko Crnčec

Stranka sada broji između 2.000 i 2.500 članova, a izbačni unutar ORaH-a nisu ništa radili, ili su prekršili statut. U nedjelju 26. listopada za sve najviše funkcije glasat će svi članovi s pravom glasa



ZAGREB  Prvi unutarstranački izbori u ORaH-u održat će se u nedjelju 26. listopada ove godine. Međutim, prvi put u hrvatskom političkom životu od uvođenja demokracije za sve najviše funkcije u jednoj stranci glasat će svi članovi s pravom glasa.


Velika će novost biti i to da se neće održati ni formalna izborna skupština sa izaslanicima u nekoj dvorani kao to rade ostale stranke jer će članovi glasovati elektronskim ili dopisnim putem.    Na taj će se način birati osam članova predsjedništva stranke, po četiri iz svake regionalne organizacije tako da svaka ima po jednog muškog i ženskog predstavnika, te predsjednik i članovi Glavnog i Nadzornog foruma stranke.

Glavni forum ORaH-a bit će najviše tijelo stranke između dvaju unutarstranačkih izbora. Osim onih na državnoj razini birat će se i sva stranačka tijela na regionalnim, te gradskim i općinskim razinama. Liste kandidata bit će objavljene za nekoliko dana nakon čega će započeti i unutarstranačka izborna kampanja koja će se odvijati po točno utvrđenim pravilima.


  – Zbog toga što su neki kandidati već krenuli u neku svoju kampanju i počeli koristiti stranačke mailing liste neki su od njih već diskvalificirani i neće se moći kandidirati za funkcije na koje su mislili, rekla je za naš list predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Dodala je i da dio članova neće moći glasovati, odnosno da će na to imati pravo samo oni koji su se učlanili do 15. srpnja ove godine. Na unutarstranačkim izborima jedino se neće glasovati za funkciju predsjednice i potpredsjednika ORaH-a zbog toga jer su oni izabrani na osnivačkoj skupštini. Za te funkcije izbori će biti provedeni nakon sljedećih parlamentarnih izbora.


   Krajem ljeta ove godine vodstvo ORaH-a je oko 700 članova izbrisalo iz evidencije i stavilo ih u status simpatizera iz raznih razloga – od toga da su prekršili statut stranke pa do toga da unutar stranke nisu ništa radili. Stranka trenutno broji između 2.000 i 2.500 članova.

Više možete pročitati u tiskanom izdanju!