"Pritisak izvršne vlasti na rad pravosudnih tijela"

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije najavilo žalbu zbog ekstradicije Veljka Marića

Hina

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Marić je uhićen 2010. na granici Srbije i Bugarske, a u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Rastovac, a kaznu je služio prvo u Padinskoj skeli kod Beograda, a potom je premješten u Sremsku Mitrovicu odakle je u utorak prebačen u Hrvatsku na odsluženje ostatka kazne



 Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u srijedu transfer hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića iz zatvora u Srbiji u Hrvatsku kao pritisak izvršne vlasti na rad pravosudnih institucija i najavio žalbu trećestupanjskom sudu.


 


„Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije ocjenjuje ekstradiciju Veljka Marića kao pritisak izvršne vlasti na rad pravosudnih tijela i iz tog razloga će podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim kasacionim sudom zbog bitne povrede postupka i povrede prava žrtava ratnog zločina“, izjavio je Vukčević za Hinu u povodu izručenja Marića Hrvatskoj u utorak.


Hrvatski premijer Zoran Milanović u srijedu je rekao kako je o Mariću proteklih tjedana u tajnosti razgovarao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.




Pravo Veljka Marića na suđenje u razumnom roku nije povrijeđeno jer je, po Vukčevićevoj ocjeni, vođena istraga u drugom predmetu koja “nije mogla biti okončana unatoč 11 požurnica i urgencija istražnog suca da se iz Hrvatske dostave dokazi neophodni za okončanje istražnog postupka” u predmetu u kojem je Marić osumnjičen za peterostruko ubojstvo.


Marić je uhićen 2010. na granici Srbije i Bugarske, a u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Rastovac, a kaznu je služio prvo u Padinskoj skeli kod Beograda, a potom je premješten u Sremsku Mitrovicu odakle je u utorak prebačen u Hrvatsku na odsluženje ostatka kazne.


Prvostupanjskom presudom Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odbijen je zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za ekstradiciju Veljka Marića “zbog nepostupanja države” koja je ekstradiciju zahtjevala jer istraga, koju je vodilo Tužiteljstvo za ratne zločine, nije mogla biti okončana.


Po ocjeni Marićeva odvjetnika Đorđa Dozeta, u svezi istraga koje protiv njegova klijenta vodi srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nema logike “držati predmet” ako je i Marić već izručen Hrvatskoj.


“Taj bi predmet, ako tužiteljstvio za ratne zločine hoće, kompletno trebalo proslijediti DORH-u” , rekao je za Hinu Dozet.