Zahtjev Europskog parlamenta

Turizmu prijete golemi minusi ako se uvedu vize za građane SAD-a

Irena Frlan Gašparović

Američki turisti 60 posto noćenja ostvaruju van glavne sezone / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Američki turisti 60 posto noćenja ostvaruju van glavne sezone / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Prema procjeni Europske komisije, pad broja turista iz Kanade i SAD-a u Europsku uniju za pet posto uzrokovao bi gubitak od 1,8 milijardi eura. I turizam u Hrvatskoj bi osjetio posljedice  



ZAGREB Do početka svibnja Europska komisija treba odlučiti hoće li poslušati Europski parlament i privremeno uvesti vize za američke državljane budući da SAD još nisu ukinule vize za sve građane EU-a.


Washington još uvijek traži vize za pet zemalja članica EU-a – Hrvatsku, Cipar, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku – dok državljani preostale 23 zemlje vizu za SAD ne trebaju. Američki građani mogu putovati u sve zemlje EU-a bez vize. Budući da SAD ne poštuje puni vizni reciprocitet, Europski parlament smatra da je Komisija zakonski obvezna poduzeti mjere i privremeno uvesti vize za Amerikance te traži da se to učiniti u roku od dva mjeseca.


Nakon ovog poteza Europskog parlamenta, iz Komisije su poručili da su i dalje u stalnim kontaktima s američkom administracijom i trude se na taj način osigurati vizni reciprocitet. Ističu da se njihova taktika »strpljivih diplomatskih kontakata« isplatila kad je u pitanju Kanada jer će Bugari i Rumunji, od kojih je Kanada dosad tražila vize, od 1. prosinca biti izjednačeni s ostalima. O situaciji sa SAD-om Komisija namjerava izvijestiti do kraja lipnja.




– Teško da će SAD u naredna dva mjeseca suspendirati vize za preostale državljane EU-a, ali naš je posao da to »tjeramo« dalje, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je od početka mandata angažiran na tom pitanju.


Gospodarske posljedice


Ako Komisija ne postupi prema zahtjevu Europskog parlamenta, »parlament će i dalje vršiti pritisak na Komisiju« i »podsjećati da postoje države članice prvog i drugog reda«, ističe Picula, za kojeg »ova vrsta diskriminacije nije opravdana«. Nejednakost se osjeća i financijski jer za vizu treba izdvojiti do 160 dolara, dok oni koji vizu ne trebaju plaćaju pristojbu od 14 dolara.


Picula smatra da su vize primjer u kojem je Europski parlament pokazao da »dobro konzumira svoje ovlasti iz Lisabonskog ugovora«.



Jedini formalni kriterij za ukidanje viza za SAD koji Hrvatska još ne ispunjava je postotak odbijenih zahtjeva za vizu. Američko zakonodavstvo traži da stopa »odbijenica« bude ispod tri posto. Prema podacima MVEP u 2016. godini postotak odbijenih viza bio je 6,78 posto.Taj postotak mijenja se iz godine u godinu. Tako je 2013. bio 5,9 posto, a godinu kasnije 6,1 posto. Onda je u 2015. godini pao na 5,29 posto. Podaci Europske komisije pokazuju da su stope odbijenih zahtjeva u nekim od država članica koje još nisu ušle u američki program izuzeća od viza i više od hrvatske: u 2015. godini Bugarska je imala 17,26 posto odbijenih zahtjeva, Rumunjska 11,16 posto, a i Poljska je te godine imala više »odbijenica« od Hrvatske, 6,37 posto. Najbliži pragu koji traže SAD bio je Cipar sa 3,53 posto odbijenih zahtjeva. U MVEP-u napominju da su pojačali suradnju s američkim veleposlanstvom u Zagrebu kako bi se smanjio postotak odbijenih viza, no kad bi Hrvatska mogla ispuniti i posljednji uvjet, ne žele nagađati, tim više što je izdavanje, odnosno odnosno odbijanje viza u isključivoj nadležnosti SAD-a.


– Parlament može i treba vršiti pritisak na Komisiju jer Komisija ne radi ono što je obvezna raditi, napominje Picula, podsjećajući da je Komisija još u travnju prošle godine trebala poduzeti korake. Komisija je, međutim, u travnju 2016. godine objavila izvješće u kojem je upozorila na gospodarske posljedice uvođenja viza za Amerikance. U tom izvješću je, među ostalim, navela da bi uvođenje viza moglo uzrokovati smanjenje broja putnika iz SAD-a i Kanade u Europu te da bi posjetitelji iz Sjeverne Amerike mogli birati druge destinacije. Prema tadašnjoj Komisijinoj procjeni, pad broja turista iz Kanade i SAD-a u EU za pet posto uzrokovao bi gubitak od 1,8 milijardi eura. Najviše bi to osjetile Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Grčka i Nizozemska. No, i turizam pet EU zemalja čiji građani još uvijek trebaju vizu za SAD osjetio bi negativne posljedice.

Toga su, očito, svjesni i u hrvatskom Ministarstvu turizma koje smo pitali podržavaju li inicijativu Europskog parlamenta za privremeno uvođenje viza američkim državljanima i bi li to naštetilo hrvatskom turizmu.


Ameri važni gosti


»Ministarstvo turizma se zalaže za svaki korak u lakšem protoku turista između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država«, kažu na naš upit, ne određujući se izrijekom prema inicijativi Europskog parlamenta. Jasno je, međutim, da uvođenje viza ne bi išlo u prilog »lakšem protoku turista«.


Ističu, nadalje, da su turisti iz SAD-a Hrvatskoj »iznimno važni gosti, posebice jer putuju izvan glavne turističke sezone, a što dokazuju i podaci prema kojima više od 60 posto noćenja ostvaruju izvan glavne sezone«.


»Hrvatsku je tijekom prošle godine posjetilo preko 350 tisuća gostiju iz SAD-a koji su ostvarili preko milijun noćenja što predstavlja rast od šest posto u dolascima, odnosno devet posto u noćenjima u odnosu na 2015. godinu te vjerujemo kako će se taj pozitivni trend nastaviti i dalje«, poručuju iz Ministarstva turizma.