Zadovoljan ministar Kliman

Turizam obara rekorde: Pet milijuna noćenja više nego lani

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u idućim mjesecima ove dosad najbolje turističke godine u Hrvatskoj, kazao nam je ministar Anton Kliman čestitavši turističkim djelatnicima



RIJEKA – Tijekom ovih sedam mjeseci hrvatski turizam ostvario je odličan rezultat, sa čak 5 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Ti rezultati produkt su dobre pripreme sezone i sinergije rada javnog i privatnog sektora i čestitam na ovom rezultatu svim turističkim radnicima. Vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u idućim mjesecima ove dosad najbolje turističke godine u Hrvatskoj, kazao nam je jučer tehnički ministar Anton Kliman.


Odličan srpanj


– U srpnju je ostvareno 26 milijuna i 620 tisuća noćenja prema podacima sustava eVisitor, a od početka godine ostvareno je više od 45 milijuna noćenja! Riječ je doista o rekordnoj turističkoj sezoni, a da bismo povećali konkurentnost turističkog gospodarstva, danas ćemo potpisati ugovore sa 70 korisnika s područja Zadarske županije u vrijednosti 3,5 milijuna kuna – najavio je jučer Kliman.


Ovoga je vikenda, od petka do nedjelje, u Hrvatsku došlo 470.497 novih turista i ostvareno je 2 milijuna i 733.174 noćenja. Konačni su to podaci eVisitora za protekli, tradicionalno udarni turistički vikend, odnosno posljednji vikend u srpnju. Prošlog je vikenda, od 22. do 24. srpnja, bilo 460.973 novih dolazaka turista koji su ostvarili 2 milijuna i 757.188 noćenja.




Po broju ostvarenih noćenja, ovoga je vikenda Istra i dalje najomiljenije odredište turista u Hrvatskoj sa 755.303 noćenja tijekom vikenda. Daljnji slijed je već ustaljen – Primorsko-goranska županija, odnosno Kvarner s 551.291 noćenja, Splitsko-dalmatinska županija sa 488.842, Šibensko-kninska sa 208.567 i Dubrovačko-neretvanska županija koja je ostvarila 189.649 noćenja.



Koncesionari autocesta u Hrvatskoj u petom su srpanjskom vikendu zabilježili nešto veći promet vozila nego u usporedivom prošlogodišnjem vikendu, doznaje se jučer iz tvrtki-koncesionara. Prema podacima HAC-a, zabilježen je promet od 689.858 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 35,19 milijuna kuna bez PDV-a. U odnosu na usporedivi vikend prošle godine, broj vozila je veći za 4,22 posto, a prihod od cestarine za 3,2 posto.


Na autocestama te objektima s naplatom cestarine (most Krk) na koncesijskom području tvrtke Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) bilo je 325.076 vozila ili 3,7 posto više nego lani, dok je iznos naplaćene cestarine od 16,2 milijuna kuna (bez PDV-a) za 5,8 posto veći. Na Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke Bina Istra, za vikend je bilo ukupno 154.589 vozila, što je 2,5 posto više nego prošle godine. (Hina) Iz te tvrtke ne objavljuju podatke o naplaćenoj cestarini.Iz tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) su izvijestili da je tijekom petog srpanjskog vikenda zabilježen promet 123.938 vozila, što je 1,56 posto više nego u usporedivom vikendu prošle godine. (Hina)



Identičan redoslijed je bio i proteklog vikenda, a top destinacije, odnosno gradovi i općine koji su tijekom ovoga vikenda privukle najviše turista su opet prvi Rovinj, pa Medulin, Poreč, Umag, Crikvenica, Mali Lošinj, Dubrovnik, Funtana, Novalja i Tar-Vabriga. Crikvenica je »pobrkala« Istrinu nepobjedivost, pa ovaj put nema samo istarskih turističkih kandidata među prvih pet najposjećenijih u Hrvatskoj. Ovoga vikenda u Hrvatskoj je boravilo najviše Nijemaca, potom Slovenaca, Austrijanaca, Nizozemaca, Poljaka, Čeha, Talijana, Slovaka i Mađara. Ferragosto se još ne osjeća, s obzirom na to da Talijana nema ni među prvih pet, no očekuju se idućeg vikenda.


Krediti HBOR-a


Jako dobre rezultate ostvario je u ovogodišnjem srpnju Dubrovnik gdje je boravilo više od 179 tisuća gostiju, što je povećanje od 12 posto u odnosu na isto, rekordno razdoblje prošle godine, dok je u prvih sedam mjeseci broj dolazaka turista povećan za 10 posto u odnosu na lanjsku godinu, doznaje su u ponedjeljak iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.



1. TZG – Crikvenica


2. TZG – Mali Lošinj


3. TZG – Rab


4. TZG – Krk


5. TZO – Malinska-Dubašnica



Jučer je tehnički ministar Anton Kliman u Zadru najavio i kako će uskoro s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) dogovoriti program po vrlo povoljnim kamatnim stopama za rekategorizaciju, namijenjen privatnim iznajmljivačima koji su s tom djelatnošću započeli prije 10 i više godina, a sada žele podići kategorizaciju svojih objekata. Visina kredita bit će do 200.000 kuna, rok otplate osam godina, a kamatna stopu četiri posto, uz minimalnu papirologiju za obradu kredita.