Zakašnjela odluka

Tuga i žalost: Došli smo do toga da je stečaj najmanje loša opcija za 3. maj

Jagoda Marić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Uljanik grupa mora se o novom partneru izjasniti nakon Božića. Odbiju li tu mogućnost, Uljanik će gotovo sigurno u stečaj. Za »3. maj« ta opcija je puno izglednija, a za Fincantieri i Smart Holding, koji su iskazali interes za »3. maj«, možda i bolja od komplicirane procedure s programom restrukturiranja

 ZAGREB Od restrukturiranja Uljanika s Kermas energijom Danka Končara neće biti ništa, a uprava te tvrtke dobit će, čini se, još jednu priliku da pokuša pronaći strateškog partnera za tu kompaniju, ali će se morati brzo odlučiti želi li krenuti tim putem ili će stečaj u cijeloj grupi biti neizbježan.

Stečaj će se, posebice u »3. maju« ionako teško izbjeći, ali u Vladi očekuju da se nakon Božića Uprava Uljanika izjasni je li spremna pokušati pronaći novog partnera koji je, što je najvažnije, u Uljanik voljan uložiti isti iznos novca kao i država.


Program restrukturiranja na kojem je s Kermas energijom radila nova Uprava Uljanika na kraju neće ni otići u Bruxelles jer predviđa da sav novac potreban za restrukturiranje da država, dok bi vlastiti doprinos Uljanik i strateški partner Vladi nadoknadili tek nakon pet do sedam godina, vjerojatno kad i ako nekretninski biznis, koji planiraju razvijati u Puli, počne davati rezultate.


Vlada na takav plan nije spremna, on uz to nije u skladu s europskim pravilima i ministar Darko Horvat je jasno poručio da program restrukturiranja, koji se ne temelji na tome da država i strateški partner daju novac u jednakom iznosu, neće ni slati u Bruxelles.


Još jedna prilika




S obzirom na to da je Kermas energija strateški partner kojeg je izabrala stara uprava Uljanika, ali i prihvatila nova, a da država nije spremna ući u posao koji ne znači jednak financijski doprinos strateškog partnera kao i proračuna, to onda može značiti samo otvaranje stečaja u Uljaniku.


No, naši sugovornici iz Ministarstva gospodarstva kažu da ne mora biti tako, odnosno najavljuju da će sadašnja uprava dobiti još jednu priliku da pokuša pronaći strateškog partnera koji će u programu restrukturiranja ponuditi i novac.


Kako doznajemo, ministar Horvat će Upravu Uljanika pozvati da se izjasni je li spremna ostalim zainteresiranim investitorima ponuditi snimanje poslovanja Uljanika kako bi oni odlučili hoće li dati ponudu za ulazak u tu pulsku tvrtku.


Uprava bi se o toj mogućnosti trebala izjasniti iza Božića, na sastanku koji će se najvjerojatnije održati 28. prosinca. Ako oni odbiju takvu mogućnost, Uljanik će gotovo sigurno završiti u stečaju, a ako je prihvate, moguće je da će netko od zainteresiranih na kraju dati financijski prihvatljivu i održivu ponudu i tako postati strateški partner Uljanika.


Osim talijanskog Fincantierija i ukrajinskog Smart holdinga ministar Horvat je nedavno opet govorio o interesu nizozemske i njemačke tvrtke, ali o imenima tih kompanija u Ministarstvu gospodarstva nitko ne želi govoriti.


Ako Uprava Uljanika prihvati ministrovu ponudu, otvori investitorima sobu s podacima i svi oni požele predati ponudu za Uljanik, to bi moglo biti prekasno za »3. maj«.


U riječkom škveru će se do kraja tjedna steći uvjeti za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti, odnosno Financijska agencija (Fina) ga mora pokrenuti za tvrtku koja je 120 dana u neprekidnoj blokadi. Kad istekne tih 120 dana, Fina mora reagirati u roku od osam dana, što znači da do kraja godine automatizmom mora zatražiti stečaj u »3. maju«.


Rasplet s brojnim »ako«


U Vladi se nitko neće igrati s tom obvezom Fine niti imaju namjeru spriječiti takav rasplet, pa naši sugovornici ističu da ga mogu zaustaviti jedino kompanije koje su i blokirale račun u »3. maju«. No, naši sugovornici napominju da odluku o tome jesu li se stekli stečajni uvjeti na kraju donosi sud, koji odlučuje hoće li pokrenuti prethodni postupak, a ta faza može trajati još 60 dana.


Nakon toga sud ima još najviše 30 dana da odluči hoće li otvoriti stečaj ili ne u »3. maju«. S druge strane ako se uprava Uljanika odluči pozvati nove investitore na dubinsko snimanje poslovanja Uljanika, ako oni odluče predati ponudu i ako netko na kraju tog procesa bude izabran, nakon toga će s novim partnerom i novim programom restrukturiranja trebati pred Europsku komisiju u Bruxelles.


S obzirom na dosadašnje iskustvo, malo je vjerojatno da se sve to može odigrati u manje od 90 dana kako bi sud u predviđenom roku zaključio da su nestali stečajni uvjeti u Uljaniku. No, naši sugovornici ističu da u tom slučaju ne treba isključiti mogućnost da onaj tko zadnji ostane u igri i želi postati strateški partner uplati četrdesetak milijuna kuna na račun »3. maja« pa se i račun kompanije odblokira.


Takav je rasplet doista uključuje brojne »ako«, pa se iz sadašnje perspektive čini da je pokretanje stečajne procedure u »3. maju« puno izglednija priča. Nije isključeno da u tom slučaju netko u stečaju kupi tvrtku ili njezinu imovinu, zatraži koncesiju od države i na pokrene proizvodnju u »3. maju«. Možda je to opcija koja će se i Fincantieriju i Smart Holdingu, koji su veći interes i iskazali za »3. maj«, učiniti boljom umjesto prolaska komplicirane procedure s programom restrukturiranja i čekanjem odobrenja Europske komisije.


Potpuni raspad


Kako god bilo sve te kompanije imaju puno više vremena nego »3. maj«, odnosno njegovi radnici. Oni mogu očekivati još jednu minimalnu plaću na račun države, a nakon toga ako žele dobiti bilo kakav novac prije ulaska novog vlasnika njihova je jedina opcija burza.


Naši sugovornici iz Ministarstva gospodarstva ističu da su oni u potpunosti svjesni toga da od radnika nitko ne može očekivati da ostaju u brodogradilištima još mjesecima bez plaće te da je očekivano da svaki radnik pokuša pronaći drugi posao.


Podsjećaju i na to da je Vlada ta koja je još u veljači omogućila Uljaniku kredit od 96 milijuna kuna koji je trebao poslužiti za pripremu restrukturiranja, da je uprava trebala pronaći pouzdanog partnera te da je isplata dviju plaća također bila moguća jer je Vlada zamijenila depozite jamstvima. Uz to su osigurali i tri minimalne plaće, i tako upravi dali dodatno vrijeme da pronađe partnera, ali oni to nisu uspjeli učiniti cijelu godinu jer su inzistirali na Končaru.


Nova prilika koju će kompanija dobiti, priznaje i dio naših sugovornika, je prilično neizvjesna, a na naše pitanje zašto još uvijek nitko nije spreman priznati da je stečaj zapravo najizvjesnija opcija, odgovaraju da oni od te mogućnosti nikada nisu bježali, ali da je nisu spremni prihvatiti kao neminovnu dok god postoji šansa za nešto drugo i za nastavak brodogradnje uz partnera koji je spreman uložiti novac u škverove.


S obzirom na to da ministar Horvat još od ljeta upozorava da je uprava izabrala Kermas energiju, ali da ona nije spremna jamčiti doprinos restrukturiranju, nije jasno, ako taj model Vladi ne odgovara, zašto opcija s Končarom nije ranije otpala, nego se novi partneri traže sada kad se Uljanik potpuno raspao.