"Conflict Armament Research"

Trogodišnje terensko istraživanje: Hrvatske rakete u rukama boraca Islamske države

L. T.

foto: screenshot "Conflict Armament Research"

foto: screenshot "Conflict Armament Research"

U pitanju je modifikacije rakete M79, za ručni bacač tipa Osa. Istraživači organizacije "Conflict Armament Research" hrvatskim institucijama postavljali su pitanja i za ovaj, M79 - tip rakete, a u siječnju 2015. godine ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo im je da to oružje nije proizvedeno u Hrvatskoj te da iz Hrvatske nije moglo biti niti izvezeno.



Organizacija “Conflict Armament Research” objavila je rezultate trogodišnjeg terenskog istraživanja porijekla naoružanja kojim su se u napadima na dijelove Iraka i Sirije koristili borci Islamske države. Raznovrsnom arsenalu Islamske države, dopremljenom sa svih strana svijeta, pridonijela je, čini se i Hrvatska; terenski operativci pronašli su, između ostalog, rakete M93 90 mm, proizvedene u Hrvatskoj između 1995. i 1998. godine.


U pitanju je modifikacije rakete M79, za ručni bacač tipa Osa. Istraživači organizacije “Conflict Armament Research” hrvatskim institucijama postavljali su pitanja i za ovaj, M79 – tip rakete, a u siječnju 2015. godine ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo im je da to oružje nije proizvedeno u Hrvatskoj te da iz Hrvatske nije moglo biti niti izvezeno.


Kad su u pitanju pronađene M93 rakete, odgovor hrvatskih institucija još nije stigao.




– Rakete M93 (90 mm) dokumentirane su u Iraku, a proizvedene su između 1995. i 1998. godine. Još uvijek čekamo odgovore hrvatskih institucija o ovim raketama, stoji u izvještaju “Conflict Armament Research”.



Detalj o hrvatskom oružju u Iraku i Siriji, dakako, tek je jedan od najmanjih dijelova šire slike; oružje u rukama Islamske države proizvedeno je u brojnim državama svijeta.


Na ljestvici proizvođača oružja koje je koristila Islamska država predvodnik je Kina, a slijede je Rumunjska, Rusija, Mađarska, Bugarska, Srbija, Njemačka… Najviše modernog oružja, proizvedenog nakon 2000. godine, do Islamske države stiglo je preko dilera koji su kupovali od bugarskih i rumunjskih proizvođača oružja.


Hrvatska se nalazi na dnu ljestvice država iz kojih je potekla municija, gdje spadaju i u uvodu navedene rakete. Najviše municije koju je imala Islamska država proizvedeno je u Rusiji, a slijede Kina, Rumunjska i – SAD.