Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4n
Sutra: 17° 17° 4n
15. listopada 2019.
Direktori kapitaliziraju žurnu smjenu

Tri dana preuranjenu smjenu Markov će naplatiti pola milijuna kuna?

Ante Markov / Foto Silvano JEŽINA
Ante Markov / Foto Silvano JEŽINA
Autor: ,
Objavljeno: 28. veljača 2012. u 10:23 2012-02-28T10:23:35+01:00

Ante Markov smijenjen je 10. veljače, tri dana prije isteka ugovora, pa će moći birati između unosnog radnog mjesta u JANAF-u, ili otpremnine od pola milijuna kuna

ZAGREB Zbog samo tri dana preuranjenog imenovanja nove uprave JANAF-a, bivši čelnik tog poduzeća Ante Markov mogao bi tražiti otpremninu u visini 24 plaće, odnosno oko pola milijuna kuna. Koliko je u ovom trenutku poznato, Markov ne želi tu otpremninu, već bi radije ostao u JANAF-u, a konačnu riječ o ugovorenim radnim pravima bivšeg predsjednika uprave, sredinom ovog tjedna trebao bi dati novi nadzorni odbor tog poduzeća. 

Ugovor dobar račun čuva

Preostaloj dvojici članova stare JANAF-ove uprave, Anti Dodigu i Mladenu Grđanu, ugovoreni mandati još teku. Odgovor na dvojbe imaju li Markov i oni pravo na otpremninu približnu dvogodišnjoj neto plaći, dat će, barem u prvoj fazi, ovog tjedna nadzorni odbor JANAF-a. Moguće je i da Grđanu ili Dodigu bude ponuđeno neko drugo mjesto u poduzeću. Ako ne dobiju takvu ponudu, JANAF će svakome od njih, nema dvojbi kod naših sugovornika, morati dati otpremninu od gotovo pola milijuna kuna.

    – Nadzorni odbor će na sjednici, koja će se održati do kraja tjedna, preispitati uvjete iz ugovora članova stare uprave, kao i pravne posljedice istih, s obzirom da je Nadzorni odbor odredio prava i obveze stare Uprave, poručeno nam je iz JANAF-a.   

Strpljen, spašen

Markov je, naime, 13. veljače prije četiri godine imenovan predsjednikom uprave JANAF-a, na četverogodišnji mandat. JANAF se, kako je naš list neslužbeno doznao, ugovorno obvezao isplatiti Markovu 24 neto plaće, u slučaju njegove prijevremene smjene. Riječ je o svoti blizu pola milijuna kuna. Otpremninu je, dogovorio je JANAF s Markovom, moguće zamijeniti zaposlenjem na odgovarajućem radnom mjestu unutar poduzeća. U slučaju isteka mandata, pak, JANAF bi puno bolje prošao, jer tad bi Markovu morao isplatiti svega šest plaća. 
    Imenovanje nove uprave i smjenu stare, međutim, nadzorni odbor JANAF-a proveo je tri dana prije isteka njegovog mandata, 10. veljače ove godine, umjesto 13. veljače. Kako tvrde pravni stručnjaci s kojima smo se jučer konzultirali, čak i ta tri dana preuranjena smjena može Markovu poslužiti da ishodi, bilo u pregovorima s JANAF-om, bilo u sudskom postupku, punu otpremninu iz ugovora. 

   Nemar ili pomoć

– Ako je doista riječ o formulaciji da Markov ima pravo na otpremninu u slučaju »prijevremene smjene«, onda je riječ o nemaru ili mu je, pak, preuranjenom smjenom netko išao na ruku, rekao nam je jučer Anto Nobilo, jedan od odvjetnika s kojima smo razgovarali o ovoj situaciji. Markov jučer nije želio komentirati svoj odnos s JANAF-om. No, njemu bliski izvori potvrdili su nam da i dalje stoji kod svojeg ranijeg stava, da ne namjerava tražiti otpremninu, te da bi rado ostao u JANAF-u. 
    U JANAF-u su pak naši sugovornici s kojima smo razgovarali neslužbeno zvučali potpuno mirno i uvjereni su da Markov neće ni tražiti ni dobiti otpremninu. Ugovor s Markovom tumače na način da je on svoj mandat ispunio, budući da je ionako u posljednjoj godini svog mandata prestao biti predsjednik uprave tog poduzeća. Ne vjeruju da je moguće da zbog tri dana ranijeg odlaska s pozicije netko može dobiti punu otpremninu, niti na sudu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.