Preseljenje u Visoku otpada zbog sigurnosnih razloga

Traže se alternative: Predsjednici Palača Bužan ili Pantovčak

Danko Radaljac

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Ukoliko bi Kolinda Grabar-Kitarović odabrala ostati u dijelu Pantovčaka, ali uz znatno manje troškove, Vila Prekrižje bi išla u iznajmljivanje, vjerojatno nekom od stranih diplomatskih predstavništava 



ZAGREB » Prvi preliminarni pregledi pokazuju kako vila u Visokoj ulici, u koju se nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović željela preseliti s Pantovčaka, ne zadovoljava neke osnovne uvjete, prije svega protokolarne i sigurnosne, te će izvršna vlast, kako se neslužbeno saznaje, ponuditi dvije alternativne opcije za nove prostore Ureda predsjednika. 


  Zapravo, prvi prostor uopće nije novi, nego se razmišlja predsjednici i njezinom timu predložiti da ostanu na Pantovčaku, ali uz drugačije uvjete i manje troškove. Naime, u ovom trenutku u kompleksu Predsjedničkih dvora, kako se službeno naziva lokacija, nalazi se i Vila Prekrižje, smještena sjeverno od glavnog kompleksa, nekadašnje Vile Zagorje. U ovom trenutku se koristi samo za dio protokola, poput državničkih službenih ručkova. Prijedlog bi bio da se ta vila iznajmi, jer Ured predsjednika bez problema može fukncionirati i u ostatku kompleksa. Također, razmišlja se o ideji da se iznajmi i dio parka oko samih Dvora s Vilom Prekrižje, što bi dodatno srezalo troškove održavanja zelenih površina.  

Bliže Vladi


Ovakva opcija bila bi sa sigurnosnog plana najprihvatljivija, jer ne bi zahtijevalo nikakva dodatna ulaganja u osiguranje. Pri tome, kao najidealniji »podstanar« luksuzne vile, u kojoj su se primjerice 90-ih održavali i pregovori ministara vanjskih poslova Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije o normalizaciji odnosa, svakako bi bilo neko strano diplomatsko predstavništvo. Nije neka velika tajna kako dobar dio diplomata za svoje rezidencije i/ili urede najradije odabiru sjeverne dijelove Zagreba, tako da bi ova ekskluzivna lokacija gotovo sigurno stanare dobila jako brzo. A diplomatsko predstavništvo strane države nije sigurnosna ugroza za predsjedničke dvore. 


  Druga ideja koja je u razmatranju nešto je kompliciranija za provesti, jer bi zahtijevala i premještaj jedne institucije. Radi se o Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH, smještenog u Opatičkoj ulici. Radi se o Palači Bužan, luksuznom objektu koji je i kulturno dobro te koji ima osebujnu povijest. 


Opširnije u tiskanom izdaju Novog lista…