Zagrebački poduzetnik angažirao branitelja

Tomu Horvatinčića brani riječki odvjetnik Velimir Došen

Ico Mikuličić

Istražni sudac i tužitelji ne slažu se oko osnove po kojoj će biti određen pritvor, ali očekujemo da će odlučiti da to bude mjesec dana. No, ne znači da će toliko i trajati, kaže Došen



ŠIBENIK Neslužbeno smo saznali da je poznati zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić osumnjičen za tešku tragediju na moru, angažirao riječko–zagrebačkog odvjetnika Velimira Došena da ga zastupa u ovom slučaju. Informaciju nam je  potvrdio Došen rekavši da se sastao s zatvoru s Horvatinčićem. Kaže da je osumnjičeni zagrebački poduzetnik još u šoku i da ne može vjerovati da se sve to dogodilo, teško mu se sabrati i pričati o tragediji.  


– Izražava duboku bol i zamolio me da pokušamo pružiti svu pomoć obitelji žrtava. Odvjetnik napominje da je Horvatinčić već 25 godina nautičar, da poznaje cijeli Jadran i da je upravljao i brodovima od 35 metara te da se nikad nije našao u takvoj situaciji. Po onom što je čuo od klijenta on i žena koja je bila s njim na brodu su na sve načine pokušavali izbjeći tragediju i upozoriti ljude na jedrilici da ne kontrolira brod, ali na žalost nisu ga čuli… 


Na naše pitanje o navigacijskom sustavu odvjetnik nam je potvrdio da su s Horvatinčićeva broda uzeti ključni instrumeniti za upravljanje i proslijeđeni na vještačenje. Odvjetnik podsjeća i na najnoviju nesreću trajekta u Jablancu koja pokazuje što se događa kad otkažu sustavi za upravljanje. Došen odvjetnik smatra da pritvor nema nikakva smisla. 




 Realno mislimo da se tu može očekivati da se sadašnje zadržavanje produži u pritvor. U tom slučaju on će biti određen na mjesec dana, jer se uvijek tako odlučuje. No ne znači da će toliko trajati. Može to biti manje ili više, ovisno od osnove po kojoj bude određen, a oko toga se kako saznajemo sada ne slažu istražni sudac i tužitelji. 


Tužitelji su tražeći više osnova za pritvor naveli raniju prometnu nesreću koju je izazvao Tomo Horvatinčić i u kojoj je jedna žena poginula a jedna je bila ozlijeđena. Pozivaju se jedno kažnjavanje zbog prometa početkom 2000. godine.