Bivši Mesićev savjetnik

Tomislav Jakić tvrdi: ‘Europa mora podržati Ruse u Siriji, jer će u suprotnom ISIL doći u Europu’

Boris Pavelić

Foto NL / Reuters

Foto NL / Reuters

Predsjednik Europske komisije rekao je ono što je jasno svakome tko nije politički daltonist, ili tko nije prisiljen,, gledati stvari isključivo kroz američke naočale, kaže Tomislav Jakić, bivši savjetnik  Stjepana Mesića



Europa mora jednoznačno podržati Ruse u Siriji, jer će u suprotnom ISIL doći u Europu – tako Tomislav Jakić, vanjskopolitički savjetnik bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, te dugogodišnji vanjskopolitički komentator, za naš list komentira apel kojim je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker u petak pozvao na poboljšanje odnosa Europe i Rusije.


»Treba težiti uspostavljanju pragmatičnih odnosa s Rusijom. To nije ugodan posao, ali ga je potrebno obaviti. Ovako dalje ne može«, izjavio je Juncker u Passau, gradiću u južnoj Njemačkoj, nedaleko austrijske granice. Juncker je posjetio izbjeglički centar, jer je Passau postao ključnom točkom ulaska izbjeglica iz Austrije u Njemačku. »Nije moguće postići potpunu slogu, ali se mora doći do izvjesnog razumnog temelja za dalji napredak«, smatra Juncker.



Prošle je godine Europa uvela zabranu izdavanja viza desecima visokih ruskih dužnosnika, te zamrznula njihove račune u Europi. Ograničila je i pristup Rusije zajmovima u zapadnim bankama, te prekinula isporuku obrambene i energetske tehnologije. Rusija je uzvratila zabranom uvoza hrane i pića, što je teško oštetilo mnoge europske prizvođače, uključujući i poljoprivrednike iz doline Neretve, koji su golem dio uzgoja mandarina prodavali u Rusiji.





Odnosi Europe i Rusije temeljito su pokvareni nakon što je EU Rusiji uvela sankcije poslije ruskoga pripojenja Krima i nakon što je sukob u Ukrajini eskalirao do granice otvorenog i dugotrajnog rata.


Spor i oko Asada


Poboljšanju odnosa nipošto nije pridonijelo najnovije uključenje Rusije u sirijski rat, jer su pojedine europske zemlje, poput Velike Britanije, podržale SAD, koji se ruskoj intervenciji izrazito protivi, optužujući Rusiju da ne ratuje protiv ISIL-a, nego da brani sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, kojega Amerika želi svrgnuti.



Što se Hrvatske tiče, drži kako bi joj Junckerova izjava »trebala biti posljednji poziv da se ukrca na pravi vlak – onak koji vodi prema jakoj i samosvjesnoj ujedinjenoj Evropi«. No, »ne zna ima li u Hrvatskoj, onoj političkoj – naravno,  pameti da se to spozna i snage da se u skladu s time postupi. Zapravo, sudeći prema svemu čemu svjedočimo posljednjih tjedana i dana, rekao bih da je odgovor na to pitanje negativan.«



Juncker je u svojoj izjavi, kojom se založio za popuštanje napetosti s Rusijom, kritizirao hladan odnos američkoga predsjednika Baracka Obame, koji je Rusiju nedavno nazvao »regionalnom silom«, što se Kremlju zasigurno nije dopalo. »Rusiju treba tretirati na odgovarajući način«, kazao je predsjednik Europske komisije, dodajući kako Amerika ne može Europi »diktirati« kakve će odnose njegovati s golemim istočnim susjedom. »Rusi su ponosan narod koji igra određenu ulogu. Ne treba ih otpisivati, jer nas brzo mogu ponovno podsjetiti na svoje prisustvo«, kazao je Juncker. No istodobno, odredio je i jasnu crtu koju Europa ne bi trebala prelaziti: »Ne može se Rusija ponašati onako kako se ponašala na Krimu i u istočnoj Ukrajini«, kazao je Juncker, upozoravajući da se i Rusija treba »temeljito mijenjati«.


Jasno i analfabetu


Tomislav Jakić za naš je list Junckerov istup komentirao tvrdnjom kako si »Evropa, ne samo iz gospodarskih, nego i iz povijesnih, kulturnih i tradicijskih razloga, ne može dozvoliti da živi u trajnoj konfrontaciji s Rusijom. Rusija, mada zemljopisno gledano, dobrim dijelom i azijska zemlja, pripada Evropi, ona je dio Evrope i toga moramo biti svjesni. A da je neprihvatljivo i neodrživo da Amerika Evropi diktira kakvi će biti njezini odnosi s Rusijom, ili s bilo kim drugim, to bi trebalo biti jasno i svakome političkom analfabetu«, kaže Jakić. Naročito važnu i osjetljivu fazu odnosa Europe i Rusije Jakić vidi u pristupu prema ratu u Siriji: »Posebno na odnosu prema ruskim udarima protiv Islamske države u Siriji, Evropa polaže, bojim se, prvi i posljednji put ispit zrelosti. Ako padne, popravnog ispita neće biti«, kaže, i dramatično dodaje: »Drugim riječima, Evropa mora jednoznačno podržati rusku akciju u Siriji, jer će u suprotnom ISIL doći u Europu«. On drži kako je »Juncker zapravo rekao ono što je jasno svakome tko nije politički daltonist, ili tko nije prisiljen, ili sam nije pristao, gledati stvari isključivo kroz američke naočale«. Pritom Jakić podsjeća i na prijem kojim su Junckerove riječi dočekane: »Vrijedi precizirati kako njegova izjava ima dva dijela i kako ga je auditorij koji ga je slušao nakon svakoga dijela nagradio aplauzom. Dakle, s odobravanjem je primljena kako izjava o tome da Evropa mora normalizirati odnose s Rusijom, tako i ona da Evropa ne može dozvoliti da joj Sjedinjene Države diktiraju kakvi će biti njezini odnosi s Rusijom. Posebno je indikativno da se takvim stanovištima plješće u Njemačkoj«, pojašnjava Jakić.