Nove nesuglasice predsjednice i glavnog tajnika

Tomašić napušta HSP AS zbog nesuglasica u kampanji Grabar Kitarović?

Zlatko Crnčec

"Do sljedećih izbora ima jako puno vremena", odgovorila nam je Tomašić na pitanje je li moguće da napusti stranku i na parlamentarne izbore izađe s nezavisnom listom



ZAGREB - Predsjednica HSPAS-a Ruža Tomašić izjavila je jučer za naš list da i dalje podržava Kolindu Grabar Kitarović za predsjednicu Republike, ali i naglasila da s tim u vezi od HDZ-a očekuje “partnersko ponašanje”.


– Od samog sam početka rekla da je podržavam, još i prije nego je moja stranka oko toga zauzela službeno stajalište. Ali ipak od HDZ-a očekujem nekakvo partnersko ponašanje ili dogovor. Ako žele da dam konkretnu podršku gospođi Grabar Kitarović onda se sa mnom trebaju dogovoriti. Ne očekuju valjda da će me nazvati dan ranije da se pojavim na nekom skupu i još mi pritom reći što moram govoriti, izjavila je Tomašić za naš list.


Glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić rekao je da će njihova stranka održati tri motivacijska skupa s članovima kako bi iskazali podršku Grabar Kitarović.




– Jedan će se održati 28. studenog u Zagrebu, drugi dan kasnije u Vukovaru dok će treći biti u Zadru za kojeg još nemamo točan termin. Na njima će se pojaviti gospođa Grabar Kitarović, a očekujemo i da se pojavi naša predsjednica Ruža Tomašić, rekao je Ćorić.


Tomašić i Ćorić imali su prije nekoliko tjedana javni sukob oko toga treba li podržati HDZ-ovo protivljenje uvođenju preferencijalnog gaslovanja. Ćorić je bio za HDZ dok se Tomašić izjasnila za preferencijalno glasovanje. Izmijenjene su tad teške riječi između njih dvoje, a konačni će ishod ovog sukoba, o kojem izravno ovisi i sastav HDZ-ove koalicije, bit će poznati u subotu 8. studenog kada će se održati sjednica predsjedništva HSPAS-a.


– Na toj sjednici će se raspravljati o odnosima u stranci. Glavni tajnik ne bi smio govoriti po novinama onako kako je govorio Ćorić, rekla je Tomašić. Odgovarajući na pitanje je li moguće da zbog nesporazuma s Ćorićem napusti stranku i na parlamentarne izbore izađe s nezavisnom listom Tomašić je rekla da “do sljedećih izbora ima jako puno vremena”.


U političkim kuloarima kruži verzija da je Ćorić praktički preuzeo stranku jer je Tomašić zadnjih godinu i pol provela u Europskom parlamentu. Iz stranke je nedavno izašao cijeli ogranak u Đakovu nezadovoljan načinom na koji Ćorić vodi stranku. Neslužbeno se doznaje da bi ga uskoro mogli slijediti i još neki ogranci u Slavoniji.