Konkurencija se osipa

Tolušić odustao, Milinović se premišlja: Plenkoviću olakšan put do vrha HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Plenković je već izabrao o najbliže suradnike s kojima će krenuti u borbu za lidersku poziciju: šef kampanje bit će Damir Krstičević koji daje daje braniteljsku notu, a glasnogovornik Davor Ivo Stier



ZAGREB Eurozastupnik HDZ-a Andrej Plenković već se ponaša kao da je postao predsjednik te stranke, a čini se da mu se sve više »oslobađa« i put do tog cilja. Tako se Plenković jučer ujutro pridružio službenoj delegaciji HDZ-a koja je na Mirogoju, povodom Dana državnosti, položila vijence na grob Franje Tuđmana. U izaslanstvu su bili predsjednik Kluba utemeljitelja »Dr. Franjo Tuđman« Milan Kovač, te ministri Zlatko Hasanbegović i Miro Kovač. O dvojici ministra govori se kao o mogućim protukandidatima Plenkoviću, ali oni to zasada nisu potvrdili, kao što to nije učinio nijedan HDZ-ovca s čijim se imenom spekulira u javnosti. No, čini se da se konkurencija Plenkoviću osipa, pa tako iz virovitičkog HDZ-a od izvora bliskog Tomislavu Tolušiću ministru regionalnog razvoja doznajemo da se on neće kandidirati za predsjedničko mjesto u HDZ-u, iako je slovio za kandidata koji ima šanse i dobiti te stranačke izbore. U virovitičkom HDZ-u će, kako su nam rekli naši sugovornici, skupljati potpise za kandidaturu Andreja Plenkovića.


Slaganje kockica


Iako još nije odlučio hoće li biti kandidat na predstojećim unutarstranačkim izborima Darko Milinović samo je u jednom danu dobio 1360 potpisa potpore da se natječe za predsjednika HDZ-a.


– Kada sam javio u četvrtak svojima da je izborni proces otvoren, mladež se organizirala, pa su od četvrtka do petka skupili 1360 potpisa i zvali me u stranku da me hitno trebaju. Htjeli me iznenaditi i uručili mi te potpise. Napravili su grešku i uzeli stare obrasce, a u stranci su rekli najprije da će vrijediti, pa kasnije da neće. Sad ponovno potpisuju na novim obrascima, otkriva nam Milinović.




No, odluku o tome hoće li se kandidirati još nije donio, ali će to učiniti u propisanom roku u kojem se mora predati pet tisuća potpisa podrške za kandidaturu.


– Potpisi još uvijek ne znače da ću se kandidirati. Moraju se posložiti još neke kockice, a konačnu ću odluku donijeti sljedeći tjedan. Do tada ću imati oko 5000 potpisa, rekao nam je Milinović.


Ako i on odustane čini se da je Plenkoviću put do predsjedničkog mjesta u HDZ-u gotovo pa čist, barem kad su u pitanja dužnosnici te stranke, jer je većina onih koji su se dosad izjasnili kazala da je Plenković najbolji izbor za HDZ. Sad ih još samo treba slijediti i članstvo 17. srpnja.


Otvoren za Most


Dok se potencijalni protukandidati premišljaju, vrijedi li se uopće kandidirati ako je ishod poznat, Plenković je već izabrao o najbliže suradnike s kojima će krenuti u borbu za lidersku poziciju u HDZ-u. Tako je jučer objavio da će šef njegove kampanje bit Damir Krstičević, a glasnogovornik Davor Ivo Stier. Izborom Krstičevića, Plenković svojoj kampanji daje braniteljsku notu koju sam nema, a vjerojatno računa da bi mu to moglo donijeti glasove u Dalmaciji, komentirali su nam neki HDZ-ovi dužnosnici, ističući kako se očito najozbiljnije priprema preuzeti stranku.


Što se tiče eventualne kandidature HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, koja je Plenkovića otvoreno podržala u kandidaturi za predsjednika stranke, Plenković je kazao da se nada da će se dobra suradnja nastaviti.


– Ivana je meni dala snažnu potporu, izvrstan je stručnjak, izvrsna političarka, nadam se da ćemo izvrsno surađivati i u HDZ-u i u državi, rekao je. Plenković je jučer, u slučaju da postane predsjednik HDZ-a, ostavio mogućnost ponovne suradnje s Mostom u nekoj budućoj Vladi koju će ponovo činiti HDZ.

– Otvoren sam za razgovore sa svim partnerima, pa tako i s Mostom. Otvoren sam za one stranke koje su s nama radile u okviru Domoljubne koalicije, koje će prihvatiti naš program, rekao je Plenković.


Ne želi utjecati


Komentirajući tu njegovu izjavu čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da »nema smisla govoriti hipotetski i o bilo kakvim kalkulacijama«. Petrov je kazao da nema smisla zadirati u procese, odnosno unutarstranačke izbore, druge stranke, te da bilo se bilo kakva izjava u ovom trenutku mogla smatrati pokušajem utjecaja.


– Nadam se da će izabrati kvalitetno vodstvo i da će to biti demokratski HDZ što bih preporučio i SDP-u, kazao je Petrov.


Odgovarajući na upit o tvrdnji da je »glas za Most, glas za HDZ«, Petrov je kazao »glas za HDZ je glas za SDP, glas za SDP je glas za HDZ«. Naveo je i da su SDP i HDZ savršeno funkcionirali u posljednjih šest mjeseci i sve ključne odluke u parlamentu bile su posljedica dogovora te dvije stranke.


– Kada kažu da je glas za Most glas za HDZ mogu samo reći da je glas za HNS glas za imovinsko-pravne zanimljive situacije u Slavoniji, da je glas za HNS glas za konzultantske usluge i milijune potrošene u HEP-u i da je glas za HNS glas za razdjelnice, kazao je Petrov i dodao da se HDZ i SDP trebaju promijeniti jer »s ovakvim vodstvima mi nemamo što raditi«.