Ministar poljoprivrede

Tolušić: Glavni problem je niska cijena mlijeka

Hina



 Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u utorak da je cijena mlijeka u cijeloj Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, niska i da to predstavlja primarni problem domaćih proizvođača mlijeka.


Ministar je to kazao prije sastanka u Vladi na kojemu će premijer Andrej Plenković razgovarati s predstavnicima proizvođača mlijeka o aktualnom stanju u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, kao i planiranim potezima Vlade u cilju zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka.


Na pitanje novinara pred Banskim dvorima očekuje li prosvjede mljekara ako se na postigne nekakav dogovor, Tolušić je kazao kako ova Vlada nastoji riješiti probleme poljoprivrednika.




»Ova Vlada i ovaj premijer, za razliku od onih prijašnjih vlada, pogotovo socijaldemokratskih, sluša svoje poljoprivrednike, mljekare, i sluša njihove probleme. Ne tuče ih i ne pušta policiju na njih, kao što su to činili neki prije nekoliko godina«, kazao je Tolušić.


Dodao je kako je u proteklih deset mjeseci Vlada donijela niz zakonskih i podzakonskih akata koji pomažu mljekarskom sektoru.


»Nažalost, otkupna cijena mlijeka je još uvijek niska na razini Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj i to primarno muči naše proizvođače«, kazao je Tolušič, dodajući kako se nada da će današnji sastanak uroditi plodom, da se na još neke načine pomogne mljekarima.


Proizvođačka organizacija »Mliječni put« zatražila je sredinom kolovoza prijem kod premijera kako bi ga upozorila na neizdrživu situaciju u sektoru proizvodnje mlijeka te kako bi pokušali zajednički naći rješenje, jer će, kako su tada kazali, u suprotnom biti prisiljeni organizirati prosvjede i sa stokom izići na ulice Zagreba, pred trgovačke lance i mljekare.


»Situacija u sektoru proizvodnje mlijeka više je neizdrživa. Već duže vremensko razdoblje proizvođači mlijeka suočeni su s neizdrživo niskom otkupnom cijenom koja je znatno manja od cijene koštanja proizvodnje iste«, kazali su tada čelnici »Mliječnog puta Hrvatske«.


Iznijeli su i podatke da se 2005. godine 65.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) bavilo proizvodnjom mlijeka, a sada je to svedeno na svega 6.000 proizvođača.