Odluka

Tko tebe napadne, ti njega “stavi na ignore”: Narodna koalicija neće u kampanji ratovati s Mostom

Jagoda Marić

HSS-ov Krešo Beljak na potpisivanju koalicijskog sporazuma je »iskočio« pa kazao da je Most HDZ / Foto P. GLEBOV/PIXSELL

HSS-ov Krešo Beljak na potpisivanju koalicijskog sporazuma je »iskočio« pa kazao da je Most HDZ / Foto P. GLEBOV/PIXSELL

Most nam, nakon svega što su napravili u suradnji s HDZ-om, ne može više uzimati glasove. Stoga nema smisla da se s njima konfrontiramo, kaže čelnik Narodne koalicije



Objava podataka o troškovima u Villi Costabella na stranicama MUP-a, koji vodi mostovac Vlaho Orepić, dio je Mostove kampanje protiv SDP-a, uvjereni su dužnosnici te stranke. No, naši sugovornici iz SDP-a tvrde da unatoč tome oni neće prihvaćati sukobe sa strankom Bože Petrova. Pojedini SDP-ovci s kojima smo razgovarali puno žešću kampanju, odnosno napade na Narodnu koaliciju očekuju iz redova Mosta nego od glavnih političkih suparnika – HDZ-a.


– Most sada radi za HDZ ono što je donedavno HSP AS, napadaju njihove političke protivnike. U Mostu žele ostati u vlasti, a znaju da to mogu samo s HDZ-om. Međutim, ta kampanja neće utjecati na naše birače, koji Petrovu ili Nikoli Grmoji, nakon svega što se dogodilo, nimalo ne vjeruju, rekao nam je SDP-ov dužnosnik.



Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Most nastaviti jače napade na Narodnu koaliciju, te kako će reagirati na HDZ s novim predsjednikom. Dosad se na temu izbora u HDZ-u nisu pretjerano izjašnjavali, dok iz HDZ-a stižu pozivi Mostu na suradnju. Andrej Plenković je čak i na dan stranačkih izbora kazao da toj suradnji nema prepreke jer on osobno »ničim nije doprinosio rušenju zajedničke Vlade«.




No, nisu svi u Mostu uvjereni da im sadašnja situacija donosi glasove, pa je Ivan Kovačić napao i HDZ zato što ih uzimaju zdravo za gotovo. Plenkovićevu izjavu o suradnji s Mostom nazvao je pretencioznom, jer jedna kozmetička promjena u HDZ-u ne znači ništa, ako su uz novog predsjednika, kako on tvrdi, ostali svi koji su zdušno rušili Vladu i podržavali mito i korupciju. Poručio je Plenkoviću u izjavi za N1 televiziju da će morati više potruditi kako bi dokazao te promjene. Naravno, i on se obrušio na Narodnu koaliciju, pogotovu na HSS, pa je komentirajući Beljakovu izjavu da je Most HDZ, kazao da Most s tako malim »političkim isprdcima koji žele ostvariti samo svoje sitne interese, a skrivaju se iza suknje velikih stranaka, ne želi surađivati niti razgovarati«. Most je s HSS-om surađivao do prije mjesec dana jer su bili dio iste parlamentarne većine koja je podržavala Vladu u kojoj je bilo i sedam mostovaca.



Teško s biračima


Te procjene i ocjene naši sugovornici temelje na činjenici da je Most nakon prošlih izbora sastavio Vladu s HDZ-om, te da će ako im to izborni rezultati omoguće i nakon rujanskih izbora biti isto.


I doista, Most će teško u predstojećoj kampanji ponavljati, kako je to činio prije prošlih parlamentarnih izbora, da neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, strankama koje su, kako su tvrdili, u posljednjih 25 godina upropastile Hrvatsku. Naši sugovornici iz Mosta koji su, uz uvjet da ostanu anonimni, pristali na razgovor o Mostovoj predizbornoj kampanji priznaju da će sada biti teško birače uvjeriti da ponovo neće koalirati s HDZ-om. Tvrde da im u prilog ide činjenica da su razotkrili i na ostavku natjerali Tomislava Kramarka. Na pitanje je li sada na redu Zoran Milanović, kako su to često znali najavljivati izbjegavaju izravan odgovor, uz poruku da se Milanović nema čega bojati ako je sve radio po zakonu. Napominju da će se sadržaj njihove kampanje tek vidjeti jer ona još nije ni službeno počela.


– Most ne bi trebao voditi prljavu kampanju jer se ona u konačnici obije o glavu onima koji se njome služe, kaže naš izvor iz Mosta.


U televizijskim istupima glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja ističe da će njihova politička kampanja bit istina i da će se boriti argumentima. No, tvrdi da SDP ima problema s transparentnošću, te ističe troškove Ville Costabella iz vremena dok je Zoran Milanović bio premijer, njegov odmor na Hvaru, ali i letove na Krk i Grobnik. Poziva da se do kraja rasvijetli slučaj tvrtke Madison i Milanovićeva uloga.


Ipak, u SDP-u tvrde da će na to ostati hladni i oni i njihovi partneri iz Narodne koalicije, jer su se dogovorili da oni neće napadati Most. Na potpisivanju koalicijskog sporazuma u Zaboku, Milanović o Mostovoj poruci da on ne može biti premijer nije htio ni govoriti, dok predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije bilo nimalo nježan prema Mostu i kazao je da je Most HDZ. No, čini se da je to bilo Beljakovo iskakanje i da je nakon toga dogovoreno da više nema napada na Most. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se toga držati HSS-ovc Stipe Gabrić Jambo.


Neka se bore za birače


Naši sugovornici tvrde da takav dogovor nije postignut zato što u Narodnoj koaliciji žele surađivati s Mostom nakon izbora, štoviše apsolutno su uvjereni da će, ako će to izborni rezultati omogućavati, HDZ i Most opet koalirati.


– Mi više do izbora nećemo govoriti protiv Mosta. Sasvim je jasno da je Most HDZ-ov dugoročan partner. To ne skrivaju niti u HDZ-u niti u Mostu. Posebno će to doći do izražaja ako mi nećemo napadati Most, a oni će i dalje uglavnom kritizirati našu Koaliciju. Osim toga, Most nam, nakon svega što su napravili u suradnji s HDZ-om, ne može više uzimati glasove. Stoga nema smisla da se s njima konfrontiramo, rekao nam je jedan čelnik Narodne koalicije.


On ističe da neće ulaziti u sukobe s Mostom i u potpunosti razobličavati njihovo, po njegovoj ocjeni, »štetno političko djelovanje« zbog toga što ne žele da stranka Bože Petrova propadne.


– Nije naš interes da Most na izborima doživi krah. Koliko oni dobiju glasova, manje će ići HDZ-u. Neka se te dvije stranke bore za isto biračko tijelo, makar poslije izbora namjeravaju surađivati. Narodna koalicija bit će po strani, uvjerava naš sugovornik.