Danas rasprava u Saboru

Tko je ‘za’, a tko ‘protiv’ ocjenjivanja ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka?

Dražen Ciglenečki

U Ustavni sud je, neslužbeno doznajemo, prije određenog vremena već stigao jedan zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. No, s obzirom da ga je dostavio jedan građanin, objašnjavaju u Ustavnom sudu, suci nisu obavezni postupati po tom zahtjevu



ZAGREB  Sabor će danas raspravljati o referendumu o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice žene i muškarca, a kako se bliži trenutak raspisivanja sve je više prijedloga, pa i zahtjeva da zastupnici prvo zatraže očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskom pitanju. O tome govori predsjednik Republike Ivo Josipović, pučka pravobraniteljica Lori Vidović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a aktivisti udruga Kontra i Iskorak došli su u Sabor tražiti da se pitanje koje je predložila inicijativa »U ime obitelji« proslijedi Ustavnom sudu. U SDP-u još uvijek važi stav da Sabor ne smije odgovornost prebacivati na ustavne suce. Ali, i u Klubu zastupnika SDP-a postoje mišljenja da bi trebalo uključiti i Ustavni sud. Doduše, u ponedjeljak je na sjednici Kluba u na tom tragu govorio samo Josip Kregar, no jučer je i predsjednik Sabora Josip Leko iznio slično mišljenje.


Odluka o moratoriju


– Mislim da treba iskoristiti nezavisnost Ustavnog suda i svih demokratskih institucija kako bi provjerili cijelu referendumsku problematiku s formalnog i suštinskog stajališta, rekao je Leko novinarima u Saboru.


A Kregar je već precizno razradio što bi Ustavni sud trebao napraviti nakon što mu Sabor dostavi zahtjev za ocjenu ustavnosti.




– Treba pitati Ustavni sud čija se uloga nepotrebno ignorira. Ustavni sud mogao bi donijeti odluku o moratoriju na raspisivanje referenduma, sve dok se ustavno i zakonski ne poboljša regulativa neposrednog izjašnjavanja. Kad bi Ustavni sud proglasio moratorij, onda bi se ta nova pravila primjenila i na referendumsku inicijativu za unošenje braka u Ustav, kazao je Kregar gostujući na Hrvatskom radiju.


Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također smatraju da je referendumsko pitanje protuustavno. U zajedničkom priopćenju navode da je pitanje o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice žene i muškarca protivno članku 14. Ustava kojim se zabranjuje diskriminacija. Pitanje je protivno i članku 3. Ustava kojim je propisano da je jednakost (nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova i potšivanje prava čovjeka) jedna od najviših vrednosta ustavnog poretka i temelj za tumačenje Ustava. 


Nepovoljniji položaj


»Odredba u Ustavu kojim bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj«, navode pravobraniteljice. 


HDZ se, pak, u ovom slučaju slaže s prevladavajućim stavom u SDP-u. I Vladimir Šeks misli da nema razloga pozivati Ustavni sud da interevenira jer referendumsko pitanje nije protuustavno.


– Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, Opća deklaracija o ljudskim pravima uz Povelju UN-a, sva tri ta međunarodna akta koja je Hrvatska ratificirala i koji su dio hrvatskog pravnog poretka govore jedno – punoljetni muškarci i žene imaju pravo na brak. Pitanje, znači, nije u neskladu s Ustavom i nije potrebno tražiti očitovanje Ustavnog suda, rekao je Šeks.


U Ustavni sud je, neslužbeno doznajemo, prije određenog vremena već stigao jedan zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. No, s obzirom da ga je dostavio jedan građanin, objašnjavaju u Ustavnom sudu, suci nisu obavezni postupati po tom zahtjevu. U Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu navodi se da Sabor može zatražiti očitovanje Ustavnog suda o referendumskom pitanju.