FINANCIJE S GREŠKOM

Tko je platio domjenak u Požegi? DIP istražuje sporan račun iz Milanovićeve kampanje

Tihana Tomičić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U Milanovićevom konačnom financijskom izvješću DIP-u ne stoji podatak da je 16. prosinca boravio u Požegi, niti iznos potrošen za najam dvorane i domjenak za stranačke članove. "Očito, to je taj propust, i to priznajemo. Ali račun je plaćen i proknjižen", kaže Nikša Vukas



ZAGREB – Da je svaka izborna kampanja i svako financijsko izvješće podložno sumnjama i propitivanjima, pokazuje slučaj s kojim se novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović susreće već i prije inauguracije.


Naime, u njegovu konačnom financijskom izvješću DIP-u ne stoji podatak da je 16. prosinca prošle godine boravio u Požegi, gdje je potrošeno 6.000 kuna za najam dvorane i domjenak za stranačke članove, a bivša požeška SDP-ovka Tamara Puač tvrdi, i dostavlja dokumente koji to dokazuju, da je Milanović tada ondje boravio u ugostiteljskom objektu »Sara«, da je račun plaćen gotovinom, a da u zaglavlju računa netočno stoji da je račun podmirio Županijski odbor SDP-a.


Zakon vrlo jasan


– Ovo je nova Fimi media, a pritom nije bitan iznos, koji nije velik, nego činjenica da račun nije prikazan u izvješću Zorana Milanovića.




Račun je plaćen u kešu, a Županijski odbor SDP-a nije mogao biti platitelj, čak ni ako je skup organizirala stranka, jer je pravna osoba samo SDP Hrvatske, a Županijski odbor nema tu pravnu snagu.


Dakle, račun je izdan za stvarni trošak, za usluge koje jesu napravljene, ali očito je stranačka organizacija na terenu bila aljkava, a jednako tako i Milanovićev stožer, koji je od terena trebao uvijek tražiti svaki račun za svaki događaj i uvrstiti ga u svoje izvješće.


Ovako izgleda da ljudi koji vode stranku i stožer ne poznaju zakon i svoje obaveze. Meni osobno je svejedno je li za ovo kriv SDP Požege, neki pojedinac koji se pravio važan pa je račun platio iz svog džepa, ili sam Milanović: činjenica je da on nije proknjižen u stranci, niti zabilježen u financijskom izvješću, kaže Puač.


»Račun u kampanji za predizborni skup ne smije biti izdan na ime stranke, ali i da je tako, i da je SDP Hrvatske platio račun, mora biti vidljiva akontacija skinuta s žiroračuna SDP-a Hrvatska, proknjižen kroz blagajnu kao ulaz i zatvoren s izlaznim računom u Požegi.


Očigledno je da na razini države i županijskih i gradskih organizacija SDP ima ljude koji nemaju minimum znanja o poslovanju i financiranju političkih stranaka.


Znači, ovdje govorimo o dva ključna problema, organizator SDP Hrvatske i lokalna organizacija nisu znali na koga račun treba ispostaviti u kampanji, a sve stoji na stranicama DIP-a, a isto tako nemaju pojma o načinu vođenja financija. Isto tako, ako je riječ o donaciji i plaćanju donacijom, zakon je i tu vrlo jasan.



Prema izvješću koje je dostavio DIP-u, Milanović je na ovim izborima potrošio 3,75 milijuna kuna, pri čemu mu je SDP kao svom kandidatu dao 1,28 milijuna kuna, dok je 1,44 milijuna dobio od donacija. To bi značilo da ovih 6.000 kuna nedostaje u računu u stavci donacija, a ne prihoda od strane SDP-a. Pritom se radi o najmu dvorane i 125 obroka po 36 kuna za uzvanike. No, bilo da je za propust kriv Milanovićev stožer koji nije tražio sve račune i prikazao ih, ili stranka koja je bila traljava s papirima i prihvaćala gotovinska plaćanja kao svoja, sjena je bačena i ubuduće će se Milanovićevi računi sigurno još detaljnije pratiti, ili se pak radi o tome da mu je netko ovakvim ponašanjem namjerno naštetio.



U svakom slučaju neznanje u ovom slučaju ne opravdava jer je šteta nanesena tamo gdje je nije trebalo biti«, kaže Tamara Puač.SDP-ov glavni tajnik Nikša Vukas kaže kako je »sitna pogreška uvijek moguća, ali da je bitno samo da račun jest plaćen, i da je na njega normalno plaćen porez«,

– Račun je plaćen, SDP je to podmirio u realnom vremenu, već isti dan. Plaćen jest u gotovini, ali je stranka odmah potom to podmirila i proknjižila. Mi to vodimo kao donaciju, kaže Vukas.


No, zašto onda računa nema u Milanovićevom financijskom izvješću?


– Očito, to je taj propust, i to priznajemo. Ali račun je plaćen i proknjižen, ponavlja Vukas. Dodaje da je sličnih sitnica bilo i na zadnjim euroizborima, ali tada nitko nije kopao po tome, niti dizao prašinu. »Dogodi se, ništa strašno«, zaključuje glavni tajnik SDP-a.


U Milanovićevom timu objašnjavaju, pak, da se radi o poslu koji je vodila stranka, SDP.


Zatražili upute


– Skup u Požegi organizirao je SDP i snosio sve troškove tog skupa, a za sve detalje o računima molimo vas obratite se SDP-u. SDP kao stranka čiji je kandidat bio Zoran Milanović na taj način je, vlastitim sredstvima, sudjelovala u njegovoj kampanji kao što je to omogućeno Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.


Što se tiče Izvješća DIP-u, ova stavka nije navedena budući da nas je SDP obavijestio tek nakon podnošenja Izvješća. Odmah po zaprimanju obavijesti od strane SDP-a, o tome smo obavijestili DIP i zatražili upute na koji način možemo prikazati plaćene, ali naknadno pristigle račune od strane SDP-a, rekao nam je Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić.


Tako je, uvrstili smo to u izvješće, potvrdio je i Nikša Vukas jučer poslijepodne.


O svemu se oglasio i DIP na naš upit, s porukom da nadzor traje.


– Nadzor financiranja izborne promidžbe još je u tijeku i DIP će u zakonskom roku donijeti i objaviti izvješće o nadzoru poštovanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, kažu u DIP-u.