Raste napetost u HDZ-u

Tjedan dana do formiranja nove Vlade, a zasad sigurni ministri samo Krstičević i Stier

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Plenković i Stier su jučer u Bruxellesu izjavili da će podnijeti ostavke na dužnost zastupnika u EU parlamentu, a u toj instituciji ostaje – i u Vladu ne ulazi – Ivana Maletić. U Europski parlament će ući Ivica Tolić (HDZ) i Ivan Tepeš (HSPAS)



ZAGREB Nakon što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer u Bruxellesu izjavio da će on i politički tajnik stranke Davor Ivo Stier podnijeti ostavke na dužnost zastupnika u Europskom parlamentu prvi put sa službene razine, istina neizravno, potvrđeno je jedno ministarsko imenovanje u novoj hrvatskoj Vladi. Naime, sama činjenica da Stier podnosi ostavku potvrđuje da će on biti novi ministar vanjskih poslova, a vjerojatno i potpredsjednik Vlade kao što se to u medijima predviđalo. Sam Stier nije želio komentirati hoće li postati ministar već je samo dodao da konačnu riječ o tome ima mandatar.


Sve ovo bi moglo značiti da je aktualni ministar vanjskih poslova Miro Kovač ipak izgubio bitku za ostanak na ovoj poziciji iako su se za njegov ostanak zauzimale brojne braniteljske udruge, a i on je samo davao javne izjave kako stoji na raspolaganji mandataru. Ovo bi također moglo značiti da je iz kombinacija za novu Vladu ispala europarlamentarka Ivana Maletić koja se spominjala kao kandidatkinja za neki od gospodarskih resora.


Ni poziv za razgovor


Iz HDZ-a se zadnjih dana moglo neslužbeno, ali pouzdano čuti da će ministar obrane i potpredsjednik Vlade biti Damir Krstičević. Usto sam je Plenković javno obznanio da će Davor Božinović biti šef njegovog kabineta nakon što sljedećeg tjedna bude izabran za predsjednika Vlade. I to je zasad sve. Sve su ostale pozicije zasad otvorene zbog čega u HDZ-u vlada velika napetost. Aktualni ministri iz HDZ-a u tehničkoj Vladi Tima Oreškovića još uvijek nisu dobili nikakav poziv na razgovor sa šefom stranke na kojem bi im se priopćilo hoće li ostati na svojoj poziciji ili će s morati otići. Napetost u HDZ-u je tim veća što je Plenković najavio da očekuje izglasavanje povjerenja Vladi sljedeći tjedan u utorak ili srijedu što znači da je za ekipiranje Vlade ostalo manje od sedam dana. Ni na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke neće biti riječi o ministarskim funkcijama već o tome kako odraditi konstituirajuću sjednicu Sabora, te tko će do imenovanja nove Vlade u Saboru mijenjati tehničke ministre iz redova HDZ-a. Ostavkom Plenkovića i Stiera otvoren je prostor da novi europarlamentarci postanu Ivica Tolić (HDZ), ali i predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš. Da će Tepeš inzistirati na svom mandatu iako njegova stranka više nije u koaliciji s HDZ-om, rekao je jučer za naš list glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić.

Zamjena zastupnika


– U našem sporazumu s HDZ-om samo je definiran broj mjesta na listi. Tepeš automatski ulazi u Europski parlament, to je završena priča, rekao je Ćorić. Dodao je da će HSPAS u subotu imati konvenciju na kojoj će Tepeš govoriti kao predsjednik stranke. Sam Tepeš jučer se nije javljao na naše pozive.




Nekadašnja predsjednica HSPAS-a, koja se sa tom strankom rastala nakon vrlo gadnog sukoba, rekla je jučer da je njena tadašnja stranka sklopila pisani sporazum s HDZ-om u skladu s kojim Tepeš ulazi u EP samo ako ona ode iz njega, odnosno da zastupnika neke stranke može zamijeniti samo njegov stranački kolega.


– U EP-u to ne moraju uvažiti, ali bi mogli uvažiti ako HDZ-ovci pronađu taj ugovor i pokažu ga u EP-u – rekla je Tomašić. Međutim, Ćorić kaže da u sporazumu toga nema, te da je u njemu definiran samo broj mjesta koje pripada pojedinoj stranci.


Međutim, Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament je jasan i ima veću snagu od bilo kakvog međustranačkog sporazuma. A iz njega jasno proizlazi da barem dvojica eurozastupnika HDZ-a podnesu ostavku Tepeš ima pravo na euromandat. On je na izborima za Europski parlament 2014. godine bio osmi na listi s koje u Bruxelles otišlo prvih šest kandidata. A Zakon jasno kaže da one eurozastupnike koji daju ostavku mijenjaju preostali kandidati i to isključivo po redoslijedu kojim su bili na listi. Materiju zamjene zastupnika regulira članak 13. Zakona koji kaže da člana kojem prestane mandat »zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobivenih preferiranih glasova«.


– Ako na listi nema više kandidata koji su dobili preferirane glasove od najmanje deset posto glasova koje je osvojila ta lista, člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste, piše u drugom stavku članka 13. Zakona. Stoga bi Plenkovića i Stiera trebali zamijeniti Ivica Tolić – koji je bio sedmi na listi i predstavljao braniteljsku populaciju – te Tepeš koji je bio osmi. Plenković je rekao da je tu zakon sasvim jasan i da umjesto njega ulazi Tolić. Iz HDZ-a se jučer neslužbeno moglo čuti da neće razgovarati s Tepešom, te da je Zakon više nego jasan.