Brzina im nije vrlina

Timov tim prilično je usporen: Od 20 ministarstava zamjenik zasad imenovan samo u jednom

Tihomir Ponoš

Od 20 ministarstava, zamjeničko mjesto u Oreškovićevoj Vladi popunjeno je tek u jednom, onom u Ministarstvu kulture



ZAGREB  Vladi Tihomira Oreškovića brzina imenovanja nije vrlina i tri tjedna nakon što je potvrđena u parlamentu može se zaključiti da djeluje u skladu s latinskom poslovicom festina lente. Nasuprot sadašnjoj Oreškovićevoj, bivša Vlada pod presjedavanjem Zorana Milanovića imenovala je niz dužnosnika, zamjenika i pomoćnika ministara, vrlo brzo. 


Kukuriku koalicija očito je došla pripremljena na vlast, barem kada je riječ o kadroviranju i tome koga žele imenovati na koju dužnost. Već na prvoj sjednici Milanovićeve Vlade održanoj 29. prosinca 2011. godine imenovano je 15 zamjenika ministara.  Redom su imenovani zamjenici u ministarstvima financija, obrane, vanjskih i europskih poslova, uprave, gospodarstva, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, poduzetništva i obrta, pomorstva, prometa i infrastrukture, turizma, zaštite okoliša i prirode, graditeljstva i prostornog uređenja, socijalne politike i mladih, zdravlja, znanosti, obrazovanja i sporta i kulture. 


Preostala četiri mjesta zamjenika ministara (unutarnji poslovi, pravosuđe, branitelji, poljoprivreda) imenovani su na drugoj sjednici Vlade 5. siječnja 2012. godine. Ta je Vlada hitro počela popunjavati i mjesta pomoćnika ministara. Na prvoj sjednici Vlade imenovano je ukupno 26 pomoćnika. Ministarstvo financija odmah je ekipirano. Imenovani su pomoćnica ministra i načelnica Porezne uprave, pomoćnik ministra i glavni državni rizničar, te još dvoje pomoćnika. Ministarstvo gospodarstva odmah je popunjeno s četiri pomoćnika, po tri pomoćnika imenovana su u ministarstvu branitelja, regionalnog razvoja i fondova EU-a, rada i mirovinskog sustava te socijalne politike i mladih. Dva pomoćnika postavljena su u resorima obrane i vanjskih i europskih poslova, a po jedan u upravi i unutarnjih poslovima. Na drugoj sjednici imenovano je još dvoje pomoćnika i to u upravi i gospodarstvu. 




Oreškovićeva Vlada postupak imenovanja zamjenika i pomoćnika započela je tek na svojoj trećoj sjednici održanoj u četvrtak. Od 20 ministarstava zamjeničko mjesto popunjeno je tek u jednom, onom kulture. Koalicijski partneri uspjeli su se usuglasiti i o imenovanju 17 pomoćnika. Po troje pomoćničkih mjesta popunjeno je u unutarnjim poslovima, gospodarstvu, pravosuđu, upravi. Jedan je pomoćnik imenovan u ministarstvu zdravlja, kulture, rada i mirovinskog sustava, poljoprivede te znanosti, obrazovanja i sporta. Dakle, imenovanjima je do sada zahvaćeno, bez obzira da li na razini zamjenika ili pomoćnika, tek osam od 20 ministarstava. Milanovićeva je Vlada u dva tjedna od preuzimanja dužnosti imenovala sve zamjenike i još 28 pomoćnika.