Pušten na uvjetni dopust

Tihomir Orešković slobodu proslavio u Rijeci u društvu s Čedom Blaškovićem

Branko Škorić

Prema riječima Oreškovićeva branitelja Željka Olujića, njegov klijent je izdržao dvije trećine kazne čime je ispunjen uvjet za puštanje na uvjetni dopust



RIJEKA Tihomir Orešković je puštanje na slobodu, jer mu je Povjerenstvo ministarstva pravosuđa uvažilo zamolbu za uvjetnim dopustom, proslavio i u Rijeci. I to u ugostiteljskom lokalu »Mateja« u uvali Martinšćica nasuprot brodogradilišta »Viktor Lenac«. kojeg odnedavna drži njegov prijatelj Čedo Blašković Ćasić.


Prema riječima Oreškovićeva branitelja Željka Olujića, njegov klijent je izdržao dvije trećine kazne čime je ispunjen uvjet za puštanje na uvjetni dopust.


Orešković je 2002. godine osuđen je u riječkome Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i to u jesen 1991. godine nedaleko Gospića. Tijekom suđenja, vijeće kojem je predsjedala sutkinja Ika Šarić ustanovilo je Oreškovićevu krivnju prilikom smaknuća 50 civila i to mahom srpske nacionalnosti. Na istom suđenju Mirko Norac je osuđen na 12 godina, a Stjepan Grandić »Štef« na 10 godina zatvora.

Kao što je poznato, tijekom izdržavanja kazne Orešković je dio vremena proveo izvan zatvora zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.




Čedo Blašković Ćasić također je bio sudionik Domovinskog rata od prvih dana. Poznata je njegova uloga 1991. godine u vojarnama u Šapjanama kada je tzv. JNA napustila Hrvatsku.


Blašković je 2008. godine osuđen u riječkome sudu zbog toga što je na brodu »Tomislavgrad« koji je bio u vlasništvu njegove tvrtke »Rijekanafta« u Solinu došlo do tragedije. Prilikom eksplozije poginuo je prvi časnik stroja Žarko Radić zbog čega je Blašković bio osuđen na dvije godine zatvora što je potvrdio i Vrhovni sud.